Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   USAID va oferi 135 de…

USAID va oferi 135 de milioane de dolari pentru restabilirea economiilor R. Moldova și a Ucrainei

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va dona 135 de milioane de dolari pentru restabilirea economică a R. Moldova și Ucrainei, potrivit unui anunț de pe site-ul USAID. Alte 18 milioane de dolari vor fi destinate sprijinirii societății civile și a presei independente din Rusia.

„Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a anunțat astăzi că Fondul de Investiții SUA-Rusia (TUSRIF), în parteneriat cu Congresul SUA, va transfera peste 154 de milioane de dolari pentru a-i sprijini pe cei mai afectați de războiul lui Putin împotriva Ucrainei.

Astfel, 135 de milioane de dolari vor fi transferați către Western NIS Enterprise Fund pentru a sprijini redresarea economică a Ucrainei și Moldovei și 18 milioane de dolari – către U.S. Russia Foundation (USRF) pentru a sprijini grupurile pro-democratice, inclusiv societatea civilă rusă și organizațiile media independente. Acest transfer subliniază sprijinul continuu pentru suveranitate, prosperitate și democrație în Eurasia”, potrivit anunțului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională.

Potrivit USAID, atacul Kremlinului asupra poporului ucrainean a făcut ravagii în economia Ucrainei, care se preconizează că se va reduce cu peste 45 % în acest an.

„Moldova a fost, de asemenea, grav afectată de repercusiunile războiului, inclusiv de inflația ridicată care a dus la creșterea costurilor de trai. Sprijinul imediat acordat sectoarelor private din Ucraina și Moldova este esențial pentru a consolida ambele țări în timp ce se apără de agresiunea lui Putin.

(…) Acest sprijin va ajuta, de asemenea, Ucraina și Moldova să continue să își modernizeze și să își dezvolte economiile și să își urmeze parcursul european”, se mai menționează în anunț.

Potrivit Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, fundația SUA-Rusia este solidară cu rușii curajoși care se pronunță împotriva invaziei pe scară largă a Kremlinului în Ucraina și va continua să sprijine în continuare presa independentă rusă, apărătorii drepturilor omului și societatea civilă, inclusiv pe cei care se află acum în exil.

La sfârșitul anului 2022, R. Moldova a primit, prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), un sprijin bugetar direct de 30 de milioane de dolari din partea Statelor Unite ale Americii. Potrivit Președinției R. Moldova, fondurile vor fi folosite pentru depășirea crizei energetice, inclusiv, pentru a compensa facturile cetățenilor și a ajuta agenții economici să facă față prețurilor mari la resursele energetice.