Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova a primit din…

R. Moldova a primit din partea SUA un sprijin bugetar de 30 de milioane de dolari pentru depășirea crizei energetice

La sfârșitul anului 2022, R. Moldova a primit, prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), un sprijin bugetar direct de 30 de milioane de dolari din partea Statelor Unite ale Americii. Despre asta a anunțat Președinția R. Moldova pe 6 ianuarie 2023.

Potrivit instituției prezindențiale, fondurile vor fi folosite pentru depășirea crizei energetice, inclusiv, pentru a compensa facturile cetățenilor și a ajuta agenții economici să facă față prețurilor mari la resursele energetice.

„Mobilizarea acestor resurse va contribui la diminuarea impactului războiului purtat de Rusia în Ucraina și ne va ajuta să răspundem nevoilor critice ale țării noastre. Republica Moldova este recunoscătoare tuturor celor care au susținut și susțin țara noastră în această perioadă dificilă”, anunță Președinția într-un comunicat.

După invazia Rusiei asupra Ucrainei, partenerii occidentali au oferit țării noastre mai multe ajutoare financiare pentru depășirea crizei energetice.

Potrivit unui studiu PNUD privind impactul creșterii costurilor resurselor energetice asupra sărăciei energetice a populației, 60% din populația R. Moldova este afectată de sărăcie energetică, cheltuind peste zece la sută din bugetele casnice pe facturile la energie.

În baza unui exercițiu de simulare efectuat recent, PNUD estimează că numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie din cauza impactului războiului, inclusiv a inflației ridicate, ar putea să crească de peste trei ori, ajungând până la aproximativ 35% din populația totală: „Consecințele asupra populației Moldovei sunt de amploare, având cele mai mari repercusiuni asupra segmentelor deja vulnerabile și sărace ale populației”.