Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Un gigant IT din Europa…

Un gigant IT din Europa a achiziționat 51% din capitalul unei companii din Moldova

Grupul tehnologic S&T AG din Austria, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii și soluții IT în Europa Centrală și de Est, a achiziționat o cotă de 51% din capitalul firmei Bass Systems SRL din Moldova, al cărei capital social ar fi fost deținut de Assentis Holdings Limited din Cipriu cu 72%, în spatele căreia, potrivit unor surse, ar sta persoane apropiate de Partidul Democrat și fostul lider Vladimir Plahotniuc.

Tranzacția a fost efectuată pe 28 august 2019 și anunțată de Bursa din Taiwan, ca parte a unei operațiuni a producătorului de calculatoare industriale Hua Han, care face parte din gigantul Foxconn Technology Group, ultimul fiind acționar majoritar al grupului Ennoconn, ce deține 26% din capitalul S&T AG din Austria, scrie mold-street.com

Potrivit presei din Taiwan, valoarea totală a tranzacției este de 5.739.000 euro pentru o participație de 51% la capitalul social al Bass Systems SRL din Moldova. Totodată este specificat că S&T AG ar fi cumpărat participația de la o persoană fizică și nu de la o companie. Cine este persoana fizică nu este specificat.

Conform ultimelor date ale Agenției Servicii Publice, la începului lunii august 2019, Bass Systems SRL avea un capital social de 2,95 milioane lei.

Precizăm că „Bass Systems” SRL este o companie care are la activ licitații de zeci de milioane de lei, câștigate cu diverse instituții de stat. Ea a fost fondată în 2008, având acum în calitate de fondator firma off-shore „Assentis Holdings Limited” din Cipru (72%) și „SP-COM” SRL (28%) din R. Moldova. Ultima este fondată și administrată de soții Onisim și Aliona Popescu. Onisim Popescu administrează și firma „Bass Systems”. Neoficial, se spune că în spatele acestei firme ar sta persoane apropiate Partidului Democrat și fostului lider Vladimir Plahotniuc.

Deocamdată nici compania austriacă și nici cea din Moldova nu au publicat sau comentat nimic despre această tranzacție.

Citiți și: Dezmățul rudelor de la Moldatsa