Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE furnizează țării noastre asistența…

UE furnizează țării noastre asistența macrofinanciară de 145 de milioane de euro. Roberta Metsola: „Le-am spus oamenilor din R. Moldova că nu sunt singuri”

Sursa foto: Roberta Metsola/ Twitter

Președinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, anunță că UE oferă R. Moldova asistența macrofinanciară de 145 milioane de euro, votată de parlamentarii europeni la începutul lunii mai.

„Acum trei săptămâni, la Chișinău, le-am spus oamenilor din R. Moldova că nu sunt singuri. Astăzi, (miercuri, 15 iunie, n.red.) livrăm încă 145 de milioane de euro pentru a sprijini reformele din R. Moldova, în timp ce țara continuă să sfideze amenințările rusești. Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană!”, a declarat Roberta Metsola pe contul său de Twitter.

Pe 9 mai 2023, plenul Parlamentului European a votat, cu largă majoritate, asistența macrofinanciară de 145 milioane de euro pentru R. Moldova. Despre asta a anunțat atunci europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova. Decizia a fost adoptată cu 561 de voturi pentru, 43 împotrivă și 20 de abțineri, ceea ce, potrivit europarlamentarului, „arată, din nou, că Parlamentul European este unit în a ajuta R. Moldova”.

În luna ianuarie curent, Comisia Europeană (CE) a propus majorarea asistenței macrofinanciare în curs de acordare R. Moldova cu până la 145 de milioane de euro, ceea ce ridică suma totală a sprijinului la 295 de milioane de euro.

Conform Comisiei, cele două plăți suplimentare în cadrul propunerii de majorare a asistenței macrofinanciare „ar fi strict condiționate de progresele satisfăcătoare înregistrate în cadrul programului Fondului Monetar Internațional și de punerea în aplicare a unor noi condiții de politică care urmează să fie convenite între R. Moldova și UE și adăugate la memorandumul de înțelegere existent”.

Aceste condiții de politică ar viza abordarea unora dintre „deficiențele fundamentale expuse în ultimii ani în economia și sistemul de guvernanță economică” din R. Moldova, precum și în alte domenii-cheie, inclusiv buna guvernanță și lupta împotriva corupției, statul de drept și securitatea energetică.