Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE anunță că va acorda…

UE anunță că va acorda încă 52 de milioane de euro pentru R. Moldova. Finanțarea va sprijini punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-R. Moldova

Foto: digi24.ro

Uniunea Europeană (UE) va mobiliza o sumă suplimentară de 52 de milioane de euro pentru R. Moldova, destinată promovării rezilienței, redresării și reformelor pe termen lung ale țării noastre, în special prin punerea în aplicare a inițiativelor emblematice prevăzute în Planul economic și de investiții al Uniunii pentru partenerii săi estici. Finanțarea va sprijini și punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-R. Moldova, anunță Comisia Europeană (CE).

Noua asistență a UE urmărește să sprijine R. Moldova în dezvoltarea sa socioeconomică durabilă, rezilientă și favorabilă incluziunii.

Conform CE, două acțiuni vor fi finanțate prin programul anual de sprijin pentru 2021:

EU4Reforms: prin această acțiune se va sprijini R. Moldova în punerea în aplicare a reformelor legate de Acordul de asociere UE-Moldova și de zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare. Promovarea eforturilor de reformă din R. Moldova, în special în domeniul bunei guvernanțe, este esențială pentru ca țara să devină un loc atractiv pentru investiții și afaceri. Sprijinul pentru eforturile de comunicare strategică din R. Moldova va contribui în special la combaterea dezinformării.

EU4Recovery and Resilience: prin această acțiune se va contribui la o dezvoltare economică rezilientă, durabilă și favorabilă incluziunii în R. Moldova, inclusiv prin sprijinirea IMM-urilor, îmbunătățirea climatului de afaceri datorită facilitării comerțului și îmbunătățirii capacității de inserție profesională. Se va sprijini, de asemenea, o agendă verde transformatoare pentru R. Moldova în vederea realizării unei dezvoltări economice durabile”, arată comunicatul CE.

Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere, spune că UE continuă să colaboreze cu partenerii săi din R. Moldova pentru a pune în aplicare reforme de lungă durată în beneficiul cetățenilor. 

„Ultimii ani au fost extrem de dificili, resimțindu-se pe deplin efectele pandemiei de COVID-19, ale crizei gazelor și, în prezent, ale războiului Rusiei din Ucraina. Răspunsul poporului moldovenesc la criza refugiaților a fost exemplar. UE a mobilizat rapid sprijin pentru a ajuta Republica Moldova să se ocupe de refugiații ucraineni. De asemenea, suntem hotărâți să accelerăm punerea în practică a Planului economic și de investiții, pentru a asigura redresarea pe termen lung și consolidarea rezilienței acestei țări”, a declarat oficialul european.

Joi, 5 mai, Parlamentul European a votat rezoluția prin care cere Consiliului European și Comisiei Europene să acorde R. Moldova statutul de stat candidat la Uniunea Europeană.