Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul European a votat rezoluția…

Parlamentul European a votat rezoluția prin care cere statut de stat candidat pentru R. Moldova

Parlamentul European a votat joi, 5 mai, rezoluția prin care cere Consiliului European și Comisiei Europene să acorde Republicii Moldova statutul de stat candidat la Uniunea Europeană.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a menționat într-un mesaj pe Facebook că „această rezoluție este cel mai ambițios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene”.

„Rezoluția în care cerem statut de stat candidat pentru R. Moldova tocmai a fost votată cu largă majoritate în plenul Parlamentului European. (…)

Cerem acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.
În rezoluția votată astăzi cu largă majoritate de Parlamentul European solicităm acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Această rezoluție este cel mai ambițios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene.

Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea Uniunii Europene cum este și Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european și au oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați ucraineni care au intrat în țară fugind din calea războiului. De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere și Republicii Moldova”, notează eurodeputatul în mesajul său.

Pe 11 aprilie 2022, la Luxemburg, R. Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare a țării noastre la UE. Anunțul a fost făcut atunci de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Nicu Popescu, care a spus că va implica în acest proces „nu numai autoritățile, ci și societatea civilă, pentru că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un proiect de țară care vizează viitorul fiecăruia dintre noi”.

Pe 3 martie 2022, R. Moldova a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Pașii de aderare la UE:

  • R. Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul Uniunii Europene (3 martie 2022);
  • Țara noastră a primit chestionarul cu privire la cererea de aderare la UE (11 aprilie 2022);
  • Răspunsurile la chestionar urmează a fi transmise Comisiei Europene în decurs de o lună;
  • În baza acestor răspunsuri, Comisia va elabora o opinie și o va transmite Consiliului pentru decizie;
  • Toate cele 27 de state membre urmează să decidă unanim de a oferi statutul de țară candidat;
  • Negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri ai Consiliului UE;
  • În timpul negocierilor, țara va implementa legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere;
  • După ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, Comisia emite o opinie privind gradul de pregătire să devenim membri;
  • În baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său;
  • Toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare. Țara devine membru al UE.