Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE a oferit 45,3 mln…

UE a oferit 45,3 mln de euro pentru asistența bugetară a R. Moldova

Bugetul R. Moldova a fost completat cu alți 45,3 milioane euro oferite de Comisia Europeană. Această sumă corespunde plăților de asistență bugetară în cadrul a patru programe: Stimularea economică în zonele rurale (ESRA), Programul european de vecinătate pentru agricultură și dezvoltare rurală (ENPARD), Reforma politicilor finanțelor publice și Formare în învățământul profesional. Aceste plăți nu sunt aferente unor noi programe de sprijin bugetar, ci corespund programelor deja existente aflate în curs de desfășurare și care au fost semnate înainte de anul 2014.

Pentru ca aceste plăți să fie efectuate, Guvernul R. Moldova a îndeplinit o serie de condiții și a obținut rezultate în implementarea acestor patru programe de asistență bugetară.

În al doilea rând, Republica Moldova a înregistrat, de asemenea, unele progrese în modul în care gestionează finanțele publice și își pregătește, într-un mod mai transparent, bugetul. Acest progres a fost, de asemenea, important pentru a permite plățile în cadrul asistenței bugetare.

Decizia de a efectua plata parțială de 45,3 de milioane euro din cele 50 de milioane euro (cât era eligibil) reflectă o realizare parțială a condițiilor specifice stabilite în cadrul programelor de asistență bugetară.

Programul de Reformă a Politicii Finanțelor Publice a contribuit la întărirea guvernanței fiscale, la inițierea unei reforme a contabilității publice, la îmbunătățirea gestionării datoriei și la sprijinul planificării bugetare pe termen mediu. De asemenea, progrese au fost realizate în îmbunătățirea calității activității Curții de Conturi în calitate de Instituție Supremă de Audit.

Realizările în cadrul ESRA numără în special crearea a 2 incubatoare de afaceri și a aproape 200 de întreprinderi noi, precum și sprijinirea inițiativelor naționale pentru tineret sau a PARE 1 + 1 (program de stimulare a investițiilor din remitențe). Mai mult de 1100 de noi locuri de muncă au fost create pe baza schemelor de granturi, cum ar fi Programul Național de Abilitare Economică a Tinerilor (NPEEY), PARE 1 + 1, Schema de garantare a împrumuturilor care include 350 de granturi pentru femei.

Realizările din Sectorul Agricultură și Dezvoltare Rurală se referă la modernizarea fermelor de creștere a animalelor și a unităților de industrie alimentară și la respectarea cerințelor UE de calitate și siguranță a produselor animale, crearea unor noi plantații viticole cu o productivitate ridicată, facilitarea creării și recunoașterii grupurilor de producători. În 2016, au fost acceptate 1142 cereri de plată a subvențiilor de la producătorii agricoli.

Sprijinul UE se adresează îmbunătățirii cadrului legal, strategic și didactic pentru Sistemul de formare în învățământul profesional și crearea unei rețele pentru a deschide calea spre formare a unui sistem cu școli de formare profesională moderne care să beneficieze de metode de predare bazate mai mult pe practică și mai puțin pe teorie, astfel încât să corespundă cât mai bine cerințelor pieței muncii actuale.