Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   SUA oferă R. Moldova 19,5…

SUA oferă R. Moldova 19,5 milioane dolari pentru consolidarea securității energetice. Proiect votat în două lecturi de Parlament

R. Moldova va beneficia de asistență financiară nerambursabilă în valoare de 19,5 milioane de dolari, acordată adițional de Statele Unite ale Americii. Parlamentul a ratificat, în cadrul ședinței din 24 noiembrie, cel de-al 14-lea Amendament la Acordului de asistență privind obiectivul de dezvoltare între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA. Proiectul a fost votat în două lecturi de 55 de deputați.

Finanțarea adițională de 19,5 milioane de dolari va fi valorificată pentru consolidarea securității energetice a țării noastre, reducerea dependenței de Federația Rusă prin conectarea elementelor-cheie cu sistemele europene, precum și diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice.

Cel de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare încheiat între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost semnat, la 7 noiembrie 2022, de ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi și directorul misiunii USAID în Moldova Scott Hocklander.

Potrivit autorităților, Amendamentul mai prevede stabilirea termenelor și condițiilor privind suportul bugetar nerambursabil de 30 milioane de dolari SUA, ce urmează a fi oferit țării noastre de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID): „Banii vor fi folosiți pentru gestionarea crizei energetice pe componenta energiei electrice”, anunța anterior Ministerul Finanțelor.

Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare între Guvernul R. Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost semnat în anul 2016. Suma totală a asistenței nerambursabile rezultate din Amendamentele la acest acord este de 172 728 297 de dolari, potrivit Parlamentului.