Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   SUA și R. Moldova au…

SUA și R. Moldova au semnat Amendamentul privind acordarea celor 19,5 milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a țării noastre. Documentul urmează a fi ratificat de Parlament

Ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi și directorul misiunii USAID în Moldova Scott Hocklander au semnat luni, 7 noiembrie curent, la Chișinău, cel de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare încheiat între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană.

Amendamentul prevede o alocare suplimentară de 19,5 milioane de dolari SUA, oferită pentru consolidarea securității energetice a țării și reducerea dependenței de o singură sursă de alimentare.

„Finanțarea adițională va contribui la conectarea elementelor cheie ale sectorului energetic al Republicii Moldova cu sistemele europene, atragerea investițiilor în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice”, anunță Ministerul FInanțelor.

De asemenea, potrivit autorităților, Amendamentul prevede stabilirea termenelor și condițiilor privind suportul bugetar nerambursabil de 30 milioane de dolari SUA, ce urmează a fi oferit țării noastre de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID): „Banii vor fi folosiți pentru gestionarea crizei energetice pe componenta energiei electrice”, anunță Ministerul Finanțelor.

Amendamentul va intra în vigoare după ratificarea acestuia de către Parlamentul Republicii Moldova.

Proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării celui de-al 14-lea Amendament la Acordul menționat a fost aprobat în cadrul ședinței de Guvern din 2 noiembrie curent.

Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost semnat în anul 2016. Suma totală a asistenței nerambursabile rezultate din Amendamentele la acest acord este de circa 172,7 milioane de dolari.