România și R. Moldova au încheiat un protocol de colaborare în domeniul educației financiare

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) din R. Moldova au încheiat un protocol de colaborare în domeniul educaţiei financiare, a anunţat, astăzi, 4 iulie, ASF. Programele de educație financiară se vor desfășura la nivelul sistemului de învățământ prin desfășurarea unor programe și proiecte, dar și la nivel general prin realizarea unor materiale informative.

Obiectivele protocolului vizează, în principal, crearea unui cadru instituțional comun care să asigure îmbunătățirea gradului de educație financiară a reprezentanților piețelor financiare și a consumatorilor de servicii financiare non-bancare din R. Moldova. Astfel, se asigură și o protecție adecvată a drepturilor și intereselor acestora din urmă.

„Vom împărtăși experiența noastră în materie de educație financiară și partenerilor din R. Moldova. Într-o piață financiară globală, este foarte important să avem consumatori bine informați și educați. Numai așa putem implementa cu succes strategiile de dezvoltare pentru piețele financiare non-bancare”, a declarat Leonardo Badea, președintele ASF.

Programele de educație financiară se vor desfășura pe mai multe paliere:

  • la nivelul sistemului de învățământ (primar, gimnazial, liceal și universitar) prin desfășurarea unor programe și proiecte adaptate fiecărui ciclu în parte;
  • la nivel general prin realizarea unor materiale informative (DVD-uri, pliante, broșuri) care vor fi distribuite participanților la activitățile educaționale, precum și prin dezvoltarea unei platforme informatice care va conține date despre evenimentele și programele de educație financiară adresate populației.

„Această inițiativă are ca principal scop formarea unei culturi financiare a consumatorilor care să contribuie la o mai bună înțelegere a conceptelor și a mecanismelor financiare. Educația timpurie este foarte importantă în acest domeniu, de aceea ne vom concentra activitățile asupra sistemului de învățământ”, a declarat prim-vicepreședintele ASF, Ovidiu Wlassopol.

Totodată, protocolul de colaborare presupune și realizarea unui studiu cu privire la nivelul educației financiare din R. Moldova, precum și punerea în aplicare a unor proiecte de îmbunătățire a Strategiei Naționale de Educație Financiară.

ASF este autoritatea naţională română, înfiinţată în anul 2013 pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. 

Foto: mrfinance.ro

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *