Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   România este „oricând pregătită” să…

România este „oricând pregătită” să livreze gaze naturale Republicii Moldova, spune directorul „Transgaz”

Sursa foto: Europa Liberă

Dacă R. Moldova ar avea nevoie de gaze naturale, România ar putea să ne ajute. Asigurările vin din partea directorului general al Societăţii Naționale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” România, Ion Sterian.

Într-un interviu pentru Europa Liberă România, directorul general al „Transgaz” a declarat că România este pregătită oricând să livreze gaze naturale către țara noastră și că acestea ar ajunge într-o oră la Chișinău.

„Am construit și gazoductul Ungheni – Chișinău, e funcțional de anul trecut. Suntem pregătiți oricând, e o chestiune de o oră de când se cer gazele, până când ajung la Chișinău”, a declarat pentru Europa Liberă România, directorul „Transgaz”, Ion Sterian.

Săptămâna trecută, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a făcut un apel către Guvernul României ca stocurile de gaze naturale, care urmau a fi folosite de municipiu pentru încălzire pe perioada rece a anului, să fie livrate R. Moldova, astfel încât țara noastră să depășească cu bine iarna. Apelul a fost lansat în condițiile în care municipiul Iași a cumpărat deja combustibilul necesar pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023, potrivit unui comunicat al Primăriei din Iași.

„Înțeleg deplin responsabilitatea pe care noi, românii, o avem față de frații noștri de peste Prut și înțelegem problemele cu care Republica Moldova se va confrunta iarna viitoare în furnizarea agentului termic. De aceea, în condițiile în care Municipiul Iași a cumpărat deja combustibilul necesar, fac un apel către Guvernul României ca stocurile de gaze naturale care ar fi fost folosite pentru încălzirea orașului nostru să fie livrate Republicii Moldova, astfel încât să depășească cu bine iarna”, a declarat Mihai Chirica, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei municipiului Iași.

Pe 8 august, în timpul prezentării raportului „Un an de guvernare solidară cu oamenii”, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că „ne așteaptă o iarnă grea cu multe încercări”, din cauza crizei energetice.

Anterior, președinta Maia Sandu, de asemenea, a spus că iarna care vine va fi complicată pentru țara noastră. Pe 21 iulie, în cadrul unei emisiuni, Sandu explica că încercările autorităților de a identifica gaze naturale la prețuri accesibile pentru R. Moldova, deocamdată, nu au dat roade. Șefa statului spunea că autoritățile vor face „tot ce pot ca să asigure țara cu resurse energetice”, însă „cetățenii ar trebui să economisească încălzire și energie, și să se pregătească pentru o iarnă complicată”.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat la începutul lunii august că Guvernul analizează trei scenarii privind limitarea furnizării gazelor naturale de către Gazprom. Autoritățile iau în considerare o posibilă limitare a livrărilor de 35% – ca în luna octombrie a anului 2021, în proporție de 50% sau sistarea integrală a contractului dintre Gazprom și Moldovagaz.

Totodată, vicepremierul Spînu dă asigurări că, indiferent de decizia pe care s-ar putea să o ia Gazprom, vor fi luate măsuri pentru a reduce consumul de gaze, în perioada rece, cu minim 15% și pentru a asigura cetățenii cu energie.

Sistarea iluminatului stradal după ora 23:00 și studii online 10 zile pe lună. Măsurile propuse de Guvern pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale. Proiect, supus consultărilor publice – DOC

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.