Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Primarul din Iași face un…

Primarul din Iași face un apel către Guvernul României să livreze R. Moldova stocurile de gaze naturale, care urmau a fi fost folosite de orașul Iași în sezonul de iarnă 2022 – 2023

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, face un apel către Guvernul României ca stocurile de gaze naturale, care urmau a fi folosite de municipiu pentru încălzire pe perioada rece a anului, să fie livrate R. Moldova, astfel încât țara noastră să depășească cu bine iarna. Apelul a fost lansat în condițiile în care municipiul Iași a cumpărat deja combustibilul necesar pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023, potrivit unui comunicat al Primăriei din Iași.

„Înțeleg deplin responsabilitatea pe care noi, românii, o avem față de frații noștri de peste Prut și înțelegem problemele cu care Republica Moldova se va confrunta iarna viitoare în furnizarea agentului termic. De aceea, în condițiile în care Municipiul Iași a cumpărat deja combustibilul necesar, fac un apel către Guvernul României ca stocurile de gaze naturale care ar fi fost folosite pentru încălzirea orașului nostru să fie livrate Republicii Moldova, astfel încât să depășească cu bine iarna”, a declarat Mihai Chirica, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei municipiului Iași.

Autoritățile municipiului Iași au anunțat vineri, 12 august, că au încheiat un contract pentru cumpărarea a 140 000 de tone de cărbune energetic, necesar funcționării sistemului centralizat de furnizare a apei calde și energiei termice în sezonul de iarnă 2022 – 2023.

„Toate calculele și estimările municipalității demonstrează că schema de funcționare cu huilă (un tip de cărbune superior n. r.) energetică a sistemului centralizat de termoficare este mult mai avantajoasă decât cea de funcționare cu gaze naturale”, se arată într-un comunicat al Primăriei municipiului Iași.

Pe 8 august, în timpul prezentării raportului „Un an de guvernare solidară cu oamenii”, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că Guvernul are pârghii limitate în fața crizelor din țară deoarece acestea ar fi „de natură globală”. Gavrilița a spus că „ne așteaptă o iarnă grea cu multe încercări pentru care ne pregătim de pe acum”.

Anterior, președinta Maia Sandu, de asemenea, a spus că iarna care vine va fi complicată pentru țara noastră. Pe 21 iulie, în cadrul unei emisiuni, Sandu explica că încercările autorităților de a identifica gaze naturale la prețuri accesibile pentru R. Moldova, deocamdată, nu au dat roade. Șefa statului spunea că autoritățile vor face „tot ce pot ca să asigure țara cu resurse energetice”, însă „cetățenii ar trebui să economisească încălzire și energie, și să se pregătească pentru o iarnă complicată”.

În iulie 2022, Parlamentul a ratificat acordul de împrumut dintre R. Moldova și BERD, în sumă de 300 de milioane de euro, pentru implementarea proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”. Potrivit documentului, Guvernul R. Moldova va contracta un împrumut în sumă de 300 de milioane de euro în scopul creării stocurilor strategice de gaze naturale și diversificării surselor de aprovizionare.

După invazia Rusiei în Ucraina, prețul la resursele energetice a crescut constant în R. Moldova. Sunt înregistrate scumpiri la energia electrică, gaze naturale, produse alimentare și altele.