Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Riscul ca R. Moldova să…

Riscul ca R. Moldova să înceapă anul 2020 fără aprovizionare cu gaze naturale: Ce spun experții și autoritățile

Contractul de tranzit al gazelor naturale semnat între Ucraina și Federația Rusă expiră la 31 decembrie 2019, iar cele două țări nu pot ajunge la o înțelegere privind reînnoirea acestuia. În condițiile respective, potrivit unor politicieni din opoziție și experți de la Chișinău, de la 1 ianuarie 2020, R. Moldova riscă să rămână fără gaze naturale și fără energie electrică. De cealaltă parte, autoritățile îndeamnă cetățenii să-și păstreze calmul.

WatchDog.md: „Din ianuarie 2020, riscăm să rămânem fără gaze și fără energie electrică”

Vineri, 6 decembrie, președintele comunității WatchDog.md, expertul în energetică Sergiu Tofilat, declara într-un video postat pe pagina de Facebook a organizației că R. Moldova este singura ţară din Europa care va avea de suferit, „adică ar putea îngheţa la propriu în această iarnă, pentru că noi, spre deosebire de alte ţări, nu avem deocamdată nicio alternativă gazului livrat prin Ucraina”.

Analistul susține că există mai multe întrebări privind cele două opțiuni anunțate anterior.

Prima opțiune este aprovizionarea cu gaze din Ucraina prin nordul R. Moldova, dar nu este clar de la cine îl vom procura şi la ce preţ, care sunt condițiile de plată și dacă există un contract semnat cu proprietarul gazului şi cu operatorul de transport ucrainean.

Referitor la cea de a doua idee – aprovizionarea cu gaze prin conducta transbalcanică, livrarea gazului rusesc în regim revers -, Tofilat menționează că ar exista câteva incertitudini, printre care: data când va fi lansată conducta Turkish Stream, prin care urmează să primim gazul, ANRE din România trebuie să modifice regulile de calculare a tarifului de tranzit a gazelor, dacă au fost sau nu semnate contracte de transportare cu Turcia, Bulgaria, România şi Ucraina, dacă au fost efectuate toate lucrările de modernizare pe teritoriul R. Moldova.

Mai mult, el afirmă că „lipsa gazelor pune în pericol şi livrarea de energie electrică”, deoarece nu este clar dacă există rezerve de păcură, dacă sunt vagoane pentru a transporta păcura și dacă pot sau nu să apară defecţiuni tehnice la CET-uri, din cauza calităţii păcurii.

„Dacă CET-urile vor ceda, oraşele Chişinău şi Bălţi vor rămâne fără căldură. Ce ţine de centrala MoldGRES din regiunea transnistreană, care asigură 68% din consumul nostru de energie, aceasta nu va funcţiona, dacă nu va primi gazul gratuit. Şi, prin urmare, nu vom putea importa energie nici din Ucraina. În consecinţă, Moldova se poate pomeni şi fără gaz, şi fără lumină”, declară expertul în energetică.

Economist: „Conexiunea cu energia electrică – mai critică decât cea cu gaze”

Analistul economic de la „Expert-Grup” Sergiu Gaibu este de părere că principala problemă în sectorul energetic din R. Moldova este că guvernările de la Chișinău au depus prea puțin efort și au întreprins pași prea mici pentru a soluționa problema securității energetice.

El a subliniat pentru ZdG că „noi avem pași rudimentari în direcția conexiunii cu energia electrică, mai critică decât cea cu gaze, deoarece capacități de producere a energiei electrice din gaze avem mai puțin de 30%”.

În același timp, Gaibu menționează că Moscova nu va risca prea mult cu anumite conflicte sau situații de incertitudine care ar afecta nu doar R. Moldova, ci și sudul Ucrainei, fiindcă „o nouă rundă de riscuri pe care o va arăta în fața UE nu va fi privită cu ochi buni și va deteriora în continuare reputația Moscovei de a livra gaze în termeni și condiții comerciale, ci nu pe motive geopolitice”.

Deputații PAS cer ca ministrul Economiei și Infrastructurii să ofere răspunsuri

Luni, 9 decembrie, câțiva deputați din Fracțiunea PAS au depus o interpelare către MEI, prin care solicită răspunsuri „urgente și imediate” la întrebările ce țin de riscul de blocare a furnizării gazelor naturale către R. Moldova. Ei anunță că vor depune și un demers repetat de audiere în plenul Parlamentului a ministrului Anatol Usatîi.

MEI: „Încă nu putem oferi un răspuns”

Reprezentanta serviciului de presă de la MEI a declarat pentru ZdG că ministerul va emite un comunicat, doar că nu știe când se va întâmpla acest lucru, întrucât reacția trebuie să fie „coordonată” cu ministrul, care „este în teritoriu”.

„MEI este în discuții cu colegii, cu organizațiile partenere, cu cei care ne oferă suport. Un răspuns la această etapă încă nu putem oferi. MEI face tot posibilul ca să fim asigurați în perioada rece a anului”, a adăugat reprezentanta ministerului.

Maia Sandu: „Politica externă dezastruoasă a guvernării lui Dodon pune în pericol securitatea energetică a țării”

Fosta șefă a Guvernului, Maia Sandu, precizează că, la 12 noiembrie, când deputații au votat moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri pe care l-a condus, „urma să finalizăm discuțiile cu operatorii din România, Ucraina și Bulgaria”.

„După plecarea noastră de la guvernare, discuțiile cu România și Ucraina s-au blocat”, a scris ea pe Facebook.

Platforma DA amenință cu proteste

„Considerăm imperios necesar ca la etapa actuală, cel puțin Moldovagaz, să inițieze semnarea unui contract standard de tranzit cu Ucraina până la activarea acestei opțiunii în situația în care Moldova va fi nevoită să cumpere gaze naturale din alte țari decât Rusia. Se impune crearea de urgență a unei celule de criză cu implicarea factorilor de decizie din partea guvernului, sectorului energetic, experți naționali și internaționali pentru elaborarea unui plan național anticriză cu soluții clare”, susțin reprezentanții Platformei DA.

Aceștia spun că, dacă autoritățile nu vor ține cont de „sugestiile noastre politice”, vor ignora soluțiile propuse și nu vor stinge criza energetică până la 1 ianuarie, își rezervă dreptul să organizeze acțiuni masive de protest „pentru a determina demisia și tragerea la răspundere penală a tuturor celor vinovați”.

Moldovagaz: „Este pregătită aprovizionarea R. Moldova cu gaze în flux revers prin culoarul transbalcanic”

Tot astăzi, la „Moldovagaz” a avut loc o ședință cu șefii subdiviziunilor structurale. Conform unui comunicat emis de companie, șeful Direcției livrare gaze, Valentin Tonu, a informat că, în cazul lipsei tranzitului gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei, este pregătită aprovizionarea R. Moldova cu gaze în flux revers de gaze naturale prin culoarul transbalcanic.

„În conformitate cu Suplimentul de prelungire a termenului Contractului de furnizare gaze în Republica Moldova pentru perioada 2020-2022, în perioada 16-20 decembrie 2019 vor fi contractate capacitățile disponibile de transport gaze din Bulgaria și România”, este menționat în comunicat.

Între timp, premierul Ion Chicu cheamă cetățenii „la calm” și îi „roagă” să nu se lase „manipulați” de oameni care au „un singur scop regretabil”.

Împrumut de până la 90 de milioane de dolari

Totodată, la ultima ședință, Guvernul a aprobat o hotărâre cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de suport al proiectului și rambursare „Instrument de procurare a gazelor în situație de urgență” dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) şi acordarea împuternicirilor pentru negocierea acestuia.

„Scopul proiectului constă în realizarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale a R. Molodva începând cu 1 ianuarie în contextul incertitudinii privind continuarea tranzitului de gaze naturale din Federația Rusă prin Ucraina. Proiectul de hotărâre prevede împuternicirea delegației oficiale pentru negocierea proiectului acordului de finanțare care urmează să fie semnat între R. Moldova și BERD, care va pune în aplicare un instrument de finanțare, numai la cererea R. Moldova, în sumă de până la 90 de milioane de dolari pentru achiziționarea unui volum de gaze naturale până la 400 de milioane de metri cubi pe piața ucraineană și/sau ale UE”, a declarat ministrul Usatîi la 4 decembrie.

El a mai adăugat că instrumentul financiar va fi utilizat doar dacă „Moldovagaz” va notifica despre imposibilitatea de a oferi servicii de furnizare a gazelor naturale.