Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Rețeaua europeană a operatorilor de…

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică a majorat cu 500 de MW capacitatea comercială între sistemul energetic continental și cele ale R. Moldova și Ucrainei

Sursa: Ministerul Energiei/Facebook

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, ENTSO-E, a anunțat majorarea cu 500 de MW a limitei de capacitate pentru comerțul cu energie electrică din Europa Continentală către Ucraina și Moldova, până la 1 700 de MW. Decizia a fost luată în urma finalizării procesului de sincronizare a sistemelor energetice și pe baza simulărilor de securitate și stabilitate a sistemului, conform unui comunicat al Ministerului Energiei.

„ENTSO-E salută noul nivel de cooperare dintre OST-urile din Europa continentală și Ukrenergo. Această dezvoltare nu numai că sporește securitatea energetică regională, dar promovează și o piață energetică mai integrată și mai eficientă. De asemenea, subliniază eforturile noastre continue de a asigura o rețea de energie electrică rezistentă și integrată și de a încuraja cooperarea între OST europeni”, a declarat președintele ENTSO-E Zbyněk Boldiš.

Sincronizarea de urgență a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu cel continental a fost realizată la 16 martie 2022.

„Sincronizarea sistemului energetic național cu cel continental, ENTSO-E, a fost de fapt evenimentul care a contribuit cel mai mult la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova, și nu diversificarea surselor de procurare a gazelor naturale. Aceasta ne-a permis să asigurăm stabilitatea sistemului atunci când Rusia a bombardat infrastructura energetică din Ucraina și să avansăm cu alte reforme majore, inclusiv cu impact pe termen lung”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov.

ENTSO-E, rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, este asociația pentru cooperarea operatorilor europeni de sisteme de transport (OST). Cei 39 de OTS-uri membri, reprezentând 35 de țări, sunt responsabili pentru funcționarea sigură și coordonată a sistemului de energie electrică din Europa, cea mai mare rețea electrică interconectată din lume.  

În anul 2022, R. Moldova a cumpărat mai puțină energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (CTE Moldovenească), ceea ce a dus la creșterea importului de energie electrică din Ucraina și în premieră – din România. Pe de altă parte, producerea locală a energiei electrice s-a redus în 2022 cu 14% comparativ cu 2021. 

Motivul principal al diminuării producerii locale a fost restricționarea volumelor de gaze naturale furnizate R. Moldova de către Federația Rusă, ceea ce a dus la micșorarea cantităților de energie electrică produsă de centralele electrice de termoficare urbane (principala sursă internă de producere a energiei electrice). Astfel, în 2022 titularii de licențe din R. Moldova au procurat energie electrică în volum total de 4512 mil. kWh, după cum urmează: 59,9% – de la CTE Moldovenească, 21,2% – importuri din Ucraina și România, 18,9% – energie electrică produsă în dreapta Nistrului.