Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova a obținut o…

R. Moldova a obținut o cotă specială de 50 de autorizații CEMT pentru anul 2024

Imagine simbol/arhivă

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunță despre obținerea cotei speciale de autorizații CEMT pentru anul 2024, în contextul evoluției evenimentelor din regiune și pentru susținerea situației actuale ce vizează domeniul transportului rutier internațional.

Astfel, pentru anul viitor, țara noastră va dispune de o creștere a cotei cu 33,3%, constituind 200 de autorizații multilaterale CEMT (inclusiv cota de bază acordată anual R. Moldova), care conform coeficienților de multiplicare vor fi transformate în autorizații pentru camioane EURO V și EURO VI.

„Reiterăm sprijinul continuu pentru domeniul transportului rutier din Moldova și menționăm că, în funcție de evoluția situației de securitate din Ucraina, ministerul va solicita o cotă specială și pentru anul 2025”, notează MIDR.

Autorizaţiile multilaterale CEMT se atribuie R. Moldova anual, conform deciziei secretariatului Conferinţei Europene a Miniştrilor de Transport în vederea facilitării transporturilor auto internaţionale de mărfuri şi utilizării mai eficiente a autovehiculelor, conform Agenției Naționale de Transport Auto (ANTA).

Autorizaţiile multilaterale CEMT sunt eliberate operatorilor de transport rutieri care efectuează curse internaţionale de mărfuri pe teritoriul ţărilor membre ale CEMT, cu unităţi de transport cu masa totală maxima de peste 12 tone şi care corespund normelor tehnice şi de siguranţă pentru categoriile de clasificare corespunzătoare categoriei de CEMT respective.