Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Proiectul de lege pentru eliminarea…

Proiectul de lege pentru eliminarea regimului duty-free a fost aprobat în prima lectură

Proiectul de lege pentru eliminarea regimului duty-free pe teritoriul R. Moldova a fost aprobat în prima lectură, în cadrul ședinței Parlamentului din 30 septembrie. Scopul inițiativei legislative este promovarea principiului de echitate fiscală prin aplicarea impozitelor asupra mărfurilor comercializate pe teritoriul țării, inclusiv în unitățile comerciale din zonele vamale, potrivit Parlamentului.

Potrivit președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, unul din autorii proiectului, Dumitru Alaiba, inițiativa urmărește asigurarea echității pentru toți antreprenorii din punct de vedere al impozitării, completarea bugetului de stat cu noi surse de venit, dar și prevenirea riscurilor de contrabandă și crimă organizată.

„În 2023 va trebui să protejăm cetățenii, mii de afaceri, ceea ce înseamnă investiții și resurse suplimentare în bugetul de stat care trebuie identificate și utilizate eficient. Inițiativa vine anume din aceste considerente”, a argumentat Dumitru Alaiba.

Proiectul de modificare a Codului vamal, Codului fiscal și Legii cu privire la tariful vamal va fi supus examinării în cea de-a doua lectură. După adoptarea legii, magazinele duty-free vor activa până la expirarea licenței curente, spun reprezentanții Legislativului. Potrivit deputatului Alaiba, în cazul Aeroportului este vorba de luna decembrie 2022.

„Nu însemnă că însăși punctele comerciale vor fi interzise. Pe modelul Uniunii Europene, puncte comerciale, magazine vor putea fi instalate în acea zonă în continuare doar că vor achita toate taxele, așa cum trebuie să achite orice antreprenor”, menționa anterior președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

În aprilie 2020, într-o hotărâre prin care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru o serie de măsuri de susținere a cetățenilor în perioada stării de urgență s-au găsit mai multe modificări la Codul Fiscal care vizează activitatea magazinelor duty-free.

Respectiv, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea conținutului alin. (9) art. 24 din Codul Fiscal, prin eliminarea textului „amplasat în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Alin. (9), art. 24, CF: „Suma accizelor achitată la introducerea pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a mărfurilor străine supuse accizelor în regim vamal de import se restituie la scoaterea acestora de pe teritoriul vamal, la plasarea lor sub destinaţie vamală magazin duty-free amplasat în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova, la plasarea lor sub destinaţie vamală zonă liberă, în modul stabilit de Guvern”.

Potrivit opoziției parlamentare de atunci, sub pretextul „măsurilor de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență” ar fi fost favorizate anumite afaceri.

Deputatul PAS Radu Marian a afirmat că modificarea respectivă din Codul Fiscal eliminină o „prevedere introdusă în iunie 2019, care oferea dreptul la restituirea accizelor doar magazinelor duty-free amplasate în zona plecării de pe teritoriul Republici Moldova”, respectiv, acum ar fi favorizate magazinele duty-free de la „granița” cu regiunea transnistreană și „redeschisă” o „portiță de contrabandă”.

Anterior, în perioada Guvernului Sandu, Parlamentul a aprobat un proiect de lege cu privire la anularea facilităților fiscale pentru magazinele de tip duty-free, amplasate la intrarea în R. Moldova, precum și cele aflate pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova. Potrivit modificărilor, magazinele respective urmau a fi impozitate, pentru a reduce riscurile de contrabandă, dar și pentru a crea o concurență echitabilă.

Rețeaua de magazine duty-free, controlată de Ilan Șor, a fost printre primele active asupra cărora oamenii legii au pus sechestru în iunie 2019, imediat după fuga din țară a fostului primar de Orhei. Însă interdicția a durat doar jumătate de an. După ce a fost ridicată, proprietarii în acte ai rețelei de duty-free-uri au migrat de câteva ori, de la afaceriști locali, la ciprioți, germani şi evrei.

În cele din urmă, afacere duty-free a fost preluată de proprietarul unei bănci rusești domiciliat în Israel, în același oraș în care Ilan Şor a fost surprins în repetate rânduri, a scris RISE Moldova.