Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prima ședință a noii componențe…

Prima ședință a noii componențe a Consiliului Energocom. Cu cât sunt remunerați membrii organului de supraveghere

Sursa: Energocom

Noua componență a Consiliului societății S.A. „Energocom” s-a întrunit miercuri, 19 aprilie, în prima ședință, la care urma să adopte mai multe decizii, inclusiv referitoare la noile achiziții de gaze naturale, anunță compania într-un comunicat. Totodată, aceasta precizează că indemnizația lunară a unui membru al Consiliului societății constituie 4 000 de lei, indiferent de câte ședințe sunt organizate.

Astfel, Consiliului societății Energocom, care se întrunește cel puțin o dată în lună, este format din:

  • Irina Malanciuc (președintă), consultant principal al Direcției contencios și control al legalității , Agenția Proprietății Publice;
  • Carolina Novac, secretar de stat la Ministerul Energiei;
  • Viorica Bejan, șef adjunct al Direcției infrastructura calității și securitate industrială, Ministerul Economiei;
  • Andrei Balan, șef al Direcției expertiză juridică, Ministerul Finanțelor;
  • Alexandru Slusari, reprezentant al societății civile.

„Întrucât câțiva membri ai Consiliului sunt noi, s-a cerut o pauză de o săptămână pentru documentare mai detaliată. O asemenea solicitare a venit și din parte reprezentantului societății civile Alexandru Slusari. Ceea ce a publicat domnul Slusari pe rețelele de socializare reprezintă părerea lui personală, nu poziția Consiliului societății sau a managementului Energocom”, se menționează în comunicat.

Potrivit lui Alexandru Slusari, „cel care a promovat la Guvern ideea cumpărării suplimentare a volumelor de 200 mln m3 cu bani publici, să vină cu explicații și justificări economice”.

„Trebuie să înțelegem cu toții că cantități, după mine excesive, procurate în rezerve cu prețuri relativ mari, ne-au limitat și ne limitează și acum manevre pentru oferirea consumatorilor gazului la prețuri mult mai joase, ceea ce a afectat grav dezvoltarea social-economică a țării. Iar cei, care au luat aceasta decizie , tac și prin asta aduc un prejudiciul politic noului Guvern, generând suspiciuni”, a spus Slusari.

Conform procedurilor prevăzute în legea cu privire la societățile pe acțiuni, organul executiv se află în ultima etapă a elaborării auditului extern (raport financiar), care va fi încheiată spre sfârșitul lunii aprilie. Acest audit va sta la baza raportului anual al Consiliului societății și a organului executiv care vor fi prezentate Adunării generale a acționarilor. În rapoarte se vor regăsi și date despre activitatea de trading (achiziționarea de gaze și energia electrică) a SA Energocom în 2022, menționează compania.