Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prima declarație a primului candidat…

Prima declarație a primului candidat la șefia BNM: Nu cunosc politicienii din Moldova. Nu-l cunosc pe Șor. Despre concurs am aflat de la părinți

Primul candidat înregistrat în concursul pentru ocuparea funcției de Guvernator al Băncii Naaționale a Moldovei este Roman Cernîșev. Acesta are 42 de ani și este un om de afaceri, născut în R. Moldova, dar care locuiește de mai mulți ani în Israel. În CV-ul acestuia, publicat pe site-ul Parlamentului  acesta precizează că s-a mutat din Moldova în Israel, în anul 1995 , iar acum deține, atât cetățenia Israelului, cât și a R. Moldova. Acesta vorbește rusa, ebraica și engleza fluent, în timp ce limba română o cunoaște la nivel „satisfăcător”.

L-am contactat pe Roman Cernîșev prin email, adresându-i câteva întrebări în limba română. Acesta a preferat să ne răspundă în limba engleză, menționând că înțelege încă româna, dar are dificultăți la scris și vorbit.  Cernîșev a mai spus că vizitează Chișinăul o dată în an și că părinții săi locuiesc  aici. Anume de la părinți, afirmă el, a și aflat despre postul vacant de guvernator la BNM și concursul anunțat de autorități pentru acest post. Primul candidat la funcția de guvernator afirmă că s-a născut în R. Moldova și a trăit aici până la vârsta de 17 ani. Ulterior, a plecat la studii în străinătate, inițial în Rusia, iar ulterior în Israel.

romanzdg3În privința politicii, primul candidat înregistrat oficial pentru șefia BNM a menționat că, deși îi înțelege importanța, nu îi place și nu cunoaște pe nimeni din mediul politic de la noi.  „Nu mă aștept să primesc informație completă și de încredere despre anumiți politicieni din ziare, din acest motiv nu citesc articole. Nu am cunoscut pe nimeni din politicienii din Moldova personal. ”

Ulterior, l-am întrebat dacă-l cunoaște pe Ilan Șor, primarul din Orhei, născut în Tel Aviv, Israel. „Nu, nu-l cunosc”, ne-a răspuns acesta, de această dată, în limba română.
Potrivit CV-ului plasat pe site-ul Parlamentului,  Roman Cernîșev și-a început cariera în 2000 după absolvirea universității Ben-Gurion (Beer Sheba, Israel), unde a obținut titlul de MBA în domeniul finanțelor. În perioada 2000-2002 a activat în calitate de dealer pe piața valutară la compania „Efix foreign exchange” din Israel. Între 2002 și 2005  a fost comerciant de valori mobiliare la Tau Investments în Tel-Aviv (Israel). După asta, a activat mai mult de un an în cadrul companiei „Barak Capital” în calitate de manager de portofoliu al contului „Nostro”. Începând cu 2006 este proprietarul și conducătorul companiei de investiții „Niki R. Investments” din Caesarea (Israel).
În scrisoarea de motivare, candidatul la șefia BNM menționează că are o dorință enormă să fie de folos oamenilor din țara sa natală în situația economică foarte complicată în care este acum.
Anterior, Andrian Candu, președintele Parlamentului menționa că sunt câțiva candidați la funcția de guvernator. El menționa că viitorul șef al Băncii Naționale va fi cu experiență obținută în exteriorul țării.