Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prim-ministra Gavrilița i-a solicitat lui…

Prim-ministra Gavrilița i-a solicitat lui Krasnoselski informații despre livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan și despre rezervele de cărbune

Reprezentanții Guvernului au emis o notă prin care au anunțat că prim-ministra Natalia Gavrilița a discutat la telefon cu așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, despre criza gazelor naturale cu care se confruntă R. Moldova și identificarea unor soluții în acest sens.

Potrivit Guvernului, părțile au abordat subiecte ce vizează interesele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. În context, prem-ministra i-a solicitat lui Krasnoselski informații despre livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan, în condițiile în care volumele de gaze livrate de Moldovagaz s-au redus, despre rezervele de cărbune existente.

Vadim Krasnoselski a dat asigurări că centrala de la Cuciurgan va îndeplini toate obligațiile contractuale pentru furnizarea în continuare a energiei electrice pentru partea dreaptă a Nistrului. Cei doi au discutat scenarii de alternativă pentru gospodăriile casnice și agenții economici privind aprovizionarea cu gaze, dar și despre posibilitatea achiziționării de păcură sau alte tipuri de combustibil. 

La 19 octombrie, șefa Executivului a anunțat că a planificat o discuție telefonică cu așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Detalii aici.

R. Moldova are semnat un contract pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale cu „Gazprom”, compania energetică din Federația Rusă, până la sfârșitul lunii octombrie curent. Din motiv că țara noastră nu are semnat un contract de livrare a gazelor pe termen lung, în ultima perioadă, problema securității alimentării cu gaze naturale a stârnit mai multe temeri în societate.

Anterior, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că a solicitat prelungirea contractului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” la formula veche pentru încă un an, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de management „Gazprom”, la Sankt Petersburg. Totodată, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că indiferent de situație, autoritățile au pregătit un plan de rezervă cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale și că se lucrează pentru elaborarea pachetelor sociale pe timp de iarnă, pentru familiile și persoanele social vulnerabile, inclusiv pentru industriile care vor fi afectate cel mai mult.

În aprilie curent, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a anunțat că datoria malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul „Gazprom” constituie circa 715 milioane de dolari, inclusiv cu penalități, iar datoria malului stâng al Nistrului constituie aproape 6,8 miliarde de dolari.