• Peste 250 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor naționale. La ce etapă se află lucrările

  Peste 250 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor naționale. La ce etapă se află lucrările
  24 aprilie 2019 | 08:50

  Peste 300 de km de drum național se află în prezent în proces de reabilitare. Valoarea totală a contractelor este de peste 250 de milioane de euro, bani care provin din surse externe de finanțare. Patru dintre contractele active au fost semnate încă în 2014, termenul de finalizare a lucrărilor fiind depășit și prelungit de câteva ori. Contractelor vechi, cu termenul expirat, li se adaugă altele noi, semnate în 2018 precum și la începutul anului curent.

  R1 (Chișinau – Ungheni – Sculeni)

  Drumul național R1 se află în proces de reabilitare începând cu anul 2014. În prezent, pentru reparația celor 89,74 km de drum, există patru contracte active cu o valoare totală de 70,9 milioane de lei.

  Două dintre contracte au fost semnate în 2014 cu compania azeră „Euro-Asian Construction Corporation Evrascon JSC”. Suma contractelor pentru reabilitarea a 39,62 km de drum este de 38,2 milioane de euro, finanțare oferită de Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Reparația celor două sectoare de drum a început îniulie și noiembrie 2014 și urma să fie finalizată, conform contractelor, până în 2016. Termenul nou de finalizare a lucrărilor de reparație, potrivit autorităților, este luna noiembrie 2019. Până la mijlocul lunii aprilie, curent, a fost realizat un volum al lucrărilor de circa 60%.

  Un alt sector de drum de 44,2 km urmează să fie reparat de compania cehă „OHL ZS”, cu care autoritățile au semnat contractul în martie 2014. Finanțarea, în valoare de 27 de milioane euro, a fost oferită de BEI, iar lucrările, începute în iulie 2014 urmau să fie finalizate, conform contractului, în iulie 2016. Progresul fizic al lucrărilor, în prezent, este de 74%, iar termenul a fost prelungit până în luna iulie 2019.

  Cel de-al patrulea contract, pentru reabilitarea a 5,92 km din drumul național R1 (ocolirea s. Bahmut), a fost semnat în decembrie 2017 cu compania locală „Rutador” SRL, lucrările urmând să fie realizate timp de 3 ani. Valoarea contractului este 5,3 milioane de euro, bani oferiți de Comisia Europeană. Lucrările, care ar fi trebuit să înceapă în mai 2018, ar urma să fie finalizate în mai 2021. Progresul fizic al lucrărilor la mijlocul lunii aprilie, curent, era de 0%.

  R33 (Hâncești Lăpușna M1)

  Compania azeră Euro-Asian Construction Corporation Evrascon JSC este responsabilă și de reabilitarea drumului R33, pe o porțiune de 37,2 km. Contractul pentru reabilitarea acestui sector de drum a fost semnat în iunie 2014. În noiembrie 2014 au început lucrările, care urmau să fie finalizate, conform termenului inițial, în noiembrie 2016. Termenul a fost prelungit până în decembrie 2019. Valoarea contractului este de 18,8 milioane de euro – finanțare de la BERD. Timp de 5 ani, lucrările au fost executate în mărime de 36,8%.

  R16 (Bălți Fălești Sculeni)

  Drumul R16, pe o porțiune de 54,68 km, urmează să fie reabilitat până în luna septembrie 2019. Contractul a fost semnat cu compania „Impresa Pizzarotti & C.S.p.A.” din Italia în august 2015, iar lucrările, începute în februarie 2016, urmau să fie finalizate, conform termenului inițial, în februarie 2018. Valoarea contractului este de 50,6 milioane de euro, bani oferiți de BEI. Progresul fizic al lucrărilor, în prezent, este de 35,8%.

  M3 (Chișinău Comrat Giurgiulești)

  Drumul M3 urmează să fie reabilitat pe o porțiune totală de 141,15 de km. În acest sens autoritățile au semnat patru contracte.

  Două dintre ele au fost semnate cu compania turcă „ONUR” A.S.
  în septembrie 2018 pentru două sectoare de drum cu o lungime totală de 37,27 km (Porumbrei-Cimișlia și ocolirea or. Comrat). Valoarea contractelor este de 59 de milioane de euro, oferiți de BEI.

  Al treilea contract a fost semnat cu compania ucraineană „Automagistral-Pivden LLC” pentru reabilitarea sectorului de drum Chișinău-Giurgiulești cu o lungime totală de 85,59 km.Valoarea contractului este de 29,9 milioane de euro, finanțare de la BERD.

  Deși conform celor trei contracte lucrările de reabilitare urmau să înceapă la 1 februarie 2019, acestea nu au început deocamdată. Termenul limită de finalizare a lucrărilor este luna ianuarie 2022.

  Un al patrulea contract pentru reabilitarea sectorului de drum ce va ocoli or. Slobozia (18,29 km) a fost semnat la sfârșitul lunii ianuarie 2019 cu compania turcă „Metag Inșaat Ticaret A.Ș.”. Valoarea contractului este de 18,3 milioane de euro, finanțare de la BERD. Data începerii lucrărilor nu a fost stabilită deocamdată.

  M2 centura mun. Chișinău

  Pe 4 aprilie, curent, a fost semnat contractul de reabilitare a drumului de ocolire a or. Chișinău. Cei 6,55 de km de drum urmează să fie reabilitați de compania locală „JV Rutador SRL & Lusmecon SRL”. Valoarea contractului este de 9,9 milioane de euro, finanțare oferită de BEI. Data începerii lucrărilor nu a fost stabilită deocamdată.

  În total, conform informației oferite de Ministerul Economiei și Infrastructurii, în prezent există 11 contracte active pentru reabilitarea a 329,32 km de drum. Valoarea totală a contractelor este de 257,497 de milioane de euro, finanțare oferită de partenerii externi: BEI, BERD și Comisia Europeană.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Peste 87 000 de români au fost vaccinați împotriva COVID în ultimele 24 de ore. România a depășit joi, 22 aprilie, pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate, transmite Digi 24. În ultimele 24 de ore…
  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  Mai mulți moldoveni din diaspora au inițiat o campanie de strângere a donațiilor, pentru a procura concentratoare de oxigen. Acestea ar urma să ajungă în centre medico-sociale unde rezidenți sunt persoanele vâr…
  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Astfel, cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină. Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată joi, la…
  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat Statului Major General și comandanților de trupe ca, începând cu 23 aprilie, să asigure revenirea trupelor în punctele de desfășurare permanentă, scrie Novaya…
  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că până astăzi, 22 aprilie, 109 899 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în R. Moldova. Dintre acestea, 6088 de doze au fos…
  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore