Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Patru cazuri de pesta porcină…

Patru cazuri de pesta porcină africană au fost confirmate în raionul Leova

Sursa foto: ansa.gov.md

Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la porcii domestici din patru gospodării non-profesionale din raionul Leova, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) miercuri, 15 februarie.

Încercările de laborator, au confirmat prezența virusului PPA în probele recoltate de la porcii domestici din trei gospodării non-profesionale din satul Tomai și o gospodărie din satul Covurlui, raionul Leova. Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Cantemir a demarat imediat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului.

ANSA a demarat procedurile de notificare a structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul R. Moldova, informează autoritățile.

Reprezentanții ANSA menționează că subdiviziunile teritoriale ale Agenției conlucrează cu autoritățile publice locale, autoritățile abilitate pentru combaterea comercializării și transportării ilicite a porcilor din exploatațiile non-profesionale și a produselor obținute de la acestea ca măsură de prevenție de răspândire a PPA.

De la începutul anului 2023, în R. Moldova au fost înregistrate 8 focare de PPA, dintre care 7 focare la porcii domestici întreținuți în gospodăriile nonprofesionale și un caz la mistreț.  Din cauza PPA, în anul 2023 au fost nimiciți 134 porci domestici și 1 mistreț.

În perioada anilor 2016 – 2022, în R. Moldova au fost înregistrate 115 de focare PPA și au fost nimiciți din cauza bolii 32.580 porci domestici și 223 mistreți.

„Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.  ANSA atenționează populația să nu utilizeze în hrana porcilor, cereale proaspăt recoltate, resturi culinare, care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul PPA și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din locuri neautorizate, precum și de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii acestora în R. Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, au declararat reprezentanții ANSA.

Autoritățile anunță că în cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii privind identificarea şi înregistrarea animalelor, precum și prevederile privind activitatea sanitară veterinară.

„Agenția este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat”.