Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Motorina se scumpește cu 49…

Motorina se scumpește cu 49 de bani, iar benzina – cu 24 de bani. ANRE a afișat noile prețuri la carburanți

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că marți, 11 octombrie, motorina se scumpește cu 49 de bani, iar benzina – cu 24 de bani. Astfel, un litru de motorină va costa 26 de lei și 87 de bani, iar un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 24 de lei și 81 de bani.

Săptămâna trecută, ANRE anunța că decizia reprezentanților țărilor OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), din 5 octombrie, privind reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili/zi a dus la o creștere bruscă a cotațiilor Platts pentru benzină și motorină. Potrivit ANRE, creșterea bruscă „a început cu o zi înainte de reuniunea de la Viena a reprezentanților țărilor OPEC+”.

Reprezentanții ANRE menționau că decizia OPEC+ „a avut drept efect o creștere imediată a prețurilor la petrol, care au atins cel mai înalt nivel din ultimele 3 săptămâni, marca Brent ajungând să fie tranzacționată la 93,37 $/baril”.

Grupul OPEC+, compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători de țiței, a decis miercuri, 5 octombrie, cea mai semnificativă reducere a producției de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piața e tensionată, în pofida presiunilor SUA și ale altor țări pentru a pompa mai mult, transmite Reuters.

Reuniți la Viena, reprezentanții celor 13 state membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-și reducă producția cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creșterea prețurilor.