Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE: Cotațiile internaționale Platts la…

ANRE: Cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină au crescut brusc pe fundalul ultimei decizii OPEC+

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că decizia reprezentanților țărilor OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), din 5 octombrie, privind reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili/zi a dus la o creștere bruscă a cotațiilor Platts pentru benzină și motorină. Potrivit ANRE, creșterea bruscă „a început cu o zi înainte de reuniunea de la Viena a reprezentanților țărilor OPEC+”.

Decizia OPEC+, spun reprezentanții ANRE, „a avut drept efect o creștere imediată a prețurilor la petrol, care au atins cel mai înalt nivel din ultimele 3 săptămâni, marca Brent ajungând să fie tranzacționată la 93,37 $/baril”.

„Doar în cadrul ultimelor două sesiuni, cotațiile Platts la motorină au crescut cu circa 150 $/tona, iar la benzină cu circa 50 $/tona.

În total, în intervalul ultimelor 14 zile utilizat de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, cotațiile s-au majorat cu 14,5 % la motorină și cu 9% la benzină”, anunță reprezentanții ANRE.

Având în vedere faptul că R. Moldova nu are o producție proprie și importă 100% din necesarul de produse petroliere din afara țării, fluctuațiile la bursele internaționale se reflectă inevitabil și la nivelul prețurilor la pompă pentru consumatorii finali. Astfel, potrivit ANRE, vineri, 7 octombrie 2022, un litru de motorină va costa 26 de lei și 6 bani, cu 35 de bani mai mult comparativ cu ultimii indici, iar un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 24 de lei și 43 de bani, cu 16 bani mai mult decât în ziua precedentă.

„ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și vine să asigure consumatorii că actualul mecanism, fiind unul extrem de transparent și care asigură o corectitudine maximă la formarea prețurilor pentru produsele petroliere, va reacționa prompt în direcția scăderii prețurilor când cotațiile Platts vor urma o curbă descendentă, așa cum s-a întâmplat pe parcursul lunilor precedente”, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Grupul OPEC+, compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători de țiței, a decis miercuri, 5 octombrie, cea mai semnificativă reducere a producției de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piața e tensionată, în pofida presiunilor SUA și ale altor țări pentru a pompa mai mult, transmite Reuters.

Reuniți la Viena, reprezentanții celor 13 state membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-și reducă producția cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creșterea prețurilor.