Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldtelecom oferă credite. Detalii despre…

Moldtelecom oferă credite. Detalii despre noua afacere și cine este partenerul operatorului național de telecomunicații

Operatorul naţional de telecomunicaţii din R. Moldova s-a lansat în sectorul serviciilor financiare. Compania Moldtelecom anunță că, începând cu mijlocul lunii ianuarie, curent, oferă împrumuturi băneşti. Creditele vor fi oferite de către partenerul Moldtelecom, compania de microfinanțare „Amigo Credit” SRL. Fondată în anul 2017, în prezent, administratorul companiei este un fost angajat al Moldtelecom. La data de 30 septembrie 2018, „Amigo Credit” SRL s-a plasat pe locul 61 din 187 de companii în clasamentul organizațiilor de microfinanțare după mărimea activelor.

Din informația prezentatăpe site-ul Moldtelecom, aflăm că împumuturile bănești vor fi oferite în limita 3000-15000 de lei, pe un termen în intervalul de 6-24 luni. Creditele vor fi oferite de compania de microfinanțare „Amigo Credit”, iar clienții Moldtelecom vor beneficia de o reducere la rata dobânzii de 50%. Nici pe site-ul companiei, nici în spotul video lansat de Moldtelecom nu se menționează nimic despre parteneriatul dintre cele două companii.

Am încercat să aflăm care sunt beneficiile fiecărei dintre părți (Amigo Credit și Moldtelecom) în cadrul acestui parteneriat, în situația în care împrumuturile bănești sunt acordate de compania parteneră „Amigo Credit”, iar clienții Moldtelecom beneficiază de reducere la rata dobânzii de 50%, însă nu am obținut un răspuns explicit din partea Moldtelecom:

„Serviciul de creditare Mcredit aduce Moldtelecom-ului şi abonaților săi doar beneficii. Pe lângă accesibilitatea serviciilor şi menţinerea unor oferte disponibile la device-uri pentru clienţi, acesta contribuie la creşterea totală a profiturilor companiei”.

La întrebarea care au fost criteriile de selectare a companiei de microfinanțare, Irina Vicol,  șef secţie PR şi Evenimente a Moldtelecom a declarat pentru Ziarul de Gardă că au fost analizate mai multe scenarii de lansare a serviciului Mcredit.

„La baza alegerii celui mai potrivit format au stat mai multe criterii, printre care condiţiile de parteneriat, ofertele de preţ, comisioanele de acordare dar şi rapiditatea cu care au răspuns potenţialii parteneri. Pentru serviciul Mcredit s-a optat pentru un parteneriat care oferă Moldtelecom-ului beneficii maxime şi nu expune compania riscurilor legate de creanţe financiare sau alte obligaţiuni. Moldtelecom a colaborat în trecut şi acum colaborează cu mai multe companii de creditare”, se menționează în răspunsul companiei.

Amigo Credit: locul 61 din 187 de companii de microfinanțare

Conform informațiilor prezentate de către Comisia Națională a Pieții Financiare  la data de 30 septembrie 2018, „Amigo Credit” SRL s-a plasat pe locul 61 din 187 de companii (31 decembrie 2017: locul 118 din 181), în clasamentul organizațiilor de microfinanțare după mărimea activelor. Compania deținea la acea dată active totale în sumă de 5.465.115 lei (31 decembrie 2017: 409.116 lei). La fel, la 30 septembrie 2018, compania a reflectat pierderi nete în sumă de 498.879 lei (31 decembrie 2017: pierderi nete în sumă de 273.982 lei) și avea un capital propriu negativ în sumă de 722.861 lei (31 decembrie 2017: capital propriu negativ în sumă de 223.982).

La situația din 30 septembrie 2018 soldul creditelor acordate de către „Amigo Credit” SRL constituia suma de 5.511.950 lei (31 decembrie 2017: 262.323 lei), iar creditele bancare și împrumuturile primite constituiau suma de 5.913.375 lei (31 decembrie 2017: 500.000 lei).

Administratorul firmei partenere, fost angajat la Moldtelecom

Conform datelor Registrului de Stat al persoanelor juridice, organizația de microfinanțare Amigo Credit SRL a fost înregistrată la data de 10 mai 2017. Administratorul companiei este Viorel Zamăneagră, care deține și o cotă de participare de 5%.


Pe profilul său de LinkedIn, Viorel Zamăneagră indică faptul că activează în cadrul companiei „Amigo Credit” din iulie 2017. Anterior, din 2008 până în 2017, Viorel Zamăneagră a activat în cadrul companiei Moldtelecom. Ultima funcție pe care a ocupat-o a fost cea de director relații cu clienții (iunie 2014-iulie 2017).

Cel de-al doilea asociat al companiei „Amigo Credit” este „PFB Consulting” SRL, care deține o cotă de participare de 95%. Administratorul companiei „PFB Consulting” SRL este Alexandru Russu, care deține și o cotă de 99.99%.

La rândul său, „PFB Consulting” SRL mai apare în listele de asociați ale mai multor companii − „PFB Legal Consulting” SRL,  „Direct Sales” SRL, „HR solutii” SRL,  „Via Scope” SRL, „Viaprint”SRL, precum și:

  • „PFB Collection” SRLConform informației prezentate pe site-ul companiei „PFB Collection” SRL, „misiunea companiei este furnizarea serviciilor de colectare datorii persoanelor fizice și juridice, pe cale amiabilă și prin metode de constrângere legale, din numele clienților și pe bază de comision”. Printre clienții companiei se numără și operatorul național de telecomunicații „Moldtelecom”. „PFB Consulting” SRL deține în cadrul companiei o cotă de 98%.

Conform extrasului companiei din Registrul de Stat, administratorul „PFB Collection” SRL este  Victor Țaulean. Acesta deține și o cotă de 5% din companie. Ziarul de Gardă a scris anterior că Ţaulean, cumnatul lui Ion Ceban, consilier municipal din partea PSRM și fost purtător de cuvânt al președintelui Igor Dodon, apare în lista asociaților mai multor companii în R. Moldova și deține companii de colectare a datoriilor la Bucureşti şi la Moscova.

  • „Viatel” SRLCompania este un  proiect în cadrul „PFB Collection” SRL, creată în 2011. În anul 2012,  a fost înființat Centrul de apel externalizat Viatel – prestarea serviciilor de atragere a clienților pentru cea mai mare companie de telecomunicații din Republica Moldova.  „PFB Consulting” SRL deține în cadrul companiei o cotă de 100 %.

Experți economici, despre inițiativa Moldtelecom

Dumitru Pîntea, expert economic în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup, este de părere că, în ansamblu, microfinanțarea este o activitate improprie Moldetelecomului care implică competențe și atribuții suplimentare echipei manageriale.

„Dacă ne-am uita istoric putem spune că statul nu prea a reușit să ofere servicii financiare de calitate. Ba mai mult a făcut un deserviciu cetățenilor și bugetului prin fraudele înregistrate. Acum, dacă Moldtelecom va oferi servicii financiare calitative și în condiții prudente, depinde de administrația companiei și interesele pe care le urmăresc. Sunt două elemente esențiale: buna intențe și administrarea profesionistă în condițiile legii”, declară Dumitru Pîntea.

Expertul economic Viorel Gîrbu consideră că, în esență, ca idee de afaceri, inițiativa Moldtelecom este una bună, fiindcă piața microcreditelor în R. Moldova efectiv a exploadat în câțiva ani, iar ponderea acestui sector a crescut de câteva ori în totalul creditelor oferite.

„Este un sector care se dezvoltă foarte rapid și care înregistrează o profitabilitate mai mare decât sectorul bancar. Din acest punct de vedere, sigur că intenția celor de la Moldtelecom pe această piață este una bună. Dar e totuși o companie de stat, iar Moldtelecom a avut mai multe inițiative, ne aducem aminte și de telefonia mobilă care nu prea a prins, servicii în domeniul tehnologiilor informaționale care nu prea au prins, telefonia fixă nu merge foarte bine. Din acest punct de vedere, depinde deja de modul de implementare a inițiativei respective, compania respectivă, fiind una de stat, deja a fost implicată în multe scandaluri de corupție – foști conducători s-au ales cu averi, venituri suplimentare, salarii foarte mari și tot așa. Sunt situații care, cu siguranță, au influențat performanțele companiei în sectorul său de activitate”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, expertul economic Viorel Gîrbu.

Moldtelecom, societate pe acțiuni fondată în 1993,  aparține, în totalitate, statului. La ultima ședință a Guvernului din 2018, cabinetul de miniștri a aprobat scutirea companiei de plata dividendelor aferente anului de gestiune 2017.  Potrivit notei informative a proiectului, decizia a fost luată pentru a majora investițiile în dezvoltarea serviciilor prestate de companie și a activității durabile a societății. În perioada anilor 2015-2017, cifra de afaceri pe piața de telefonie fixă a fost diminuată. Aceasta a fost determinată de scăderea vânzărilor cu circa 11 %.

În răspunsul oferit de către Irina Vicol,  șef secţie PR şi Evenimente a Moldtelecom pentru Ziarul de Gardă, se arată  că lansarea serviciului Mcredit şi scutirea companiei de plata dividendelor pentru anul de gestiune 2017 nu au nimic în comun:

„Resursele financiare obţinute ca rezultat al scutirii companiei de la plata devidentelor sunt destinate exclusiv pentru investiţii în dezvoltarea/modernizarea infrastructurii companiei. Necesitatea scutirii pentru companie vine din faptul că o bună parte din venituri sunt alocate subvenţionării serviciilor de telefonie fixă”.

Autoritățile au declarat anterior că una dintre problemele majore cu care se confruntă societatea pe acțiuni mai mulți ani la rând este aplicarea tarifelor pentru telefonie fixă sub nivelul costurilor reale, iar aceasta generează cheltuieli neacoperite. Veniturile asigură doar 52,7 % din costurile suportate pentru furnizarea acestor servicii.

 

Foto: europalibera.org