Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Moldovagaz” anunță că cetățenii au…

„Moldovagaz” anunță că cetățenii au consumat mai multe gaze naturale în luna iulie, față de luna iunie: „consumatorii casnici au plătit 98,5% din sumele facturate în anul curent”

S. A. „Moldovagaz” anunță că volumul consumului de gaze naturale în luna iulie curent a constituit 26,6 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 8,6 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Totodată, potrivit S.A. „Moldovagaz”, fața de luna iunie 2022 acest indicator a crescut cu 0,9 milioane de metri cubi sau cu circa 3,5 %.

Potrivit Moldovagaz, până la data de 31 iulie 2022, consumatorii casnici au plătit 98,5% din sumele facturate în anul curent, iar consumatorii non-casnici (persoanele juridice) – 99,7%.

„Consumatorii casnici, până la data de 31 iulie 2022, au plătit 98,5% din sumele facturate în anul curent, ceea ce este identic cu aceeași perioadă a anului 2021. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 99,7%, cu o creștere de 0,5 puncte procentuale.

Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, anunță compania.

Totodată compania menționează că, în perioada de referință (luna iulie) de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 58 unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 394,8 mii lei.

„Față de 50 consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate”, mai anunță S. A. „Moldovagaz”.

Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale la data de 31 iulie 2022 a atins cifra de 8 162 miliarde lei și acoperă 99,3% din volumul furnizat.

Consumatorii casnici vor achita în luna august 21 de lei și 29 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, fără TVA sau 22 de lei și 99 de bani cu TVA inclus. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței de joi, 4 august.

Astfel, consumatorii vor plăti cu 4 lei și 39 de bani mai mult decât în prezent pentru un metru cub de gaze naturale.

Aproape 23 de lei pentru un metru cub de gaze naturale: ANRE a aprobat noile tarife