Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Compania de stat „Energocom”…

DOC Compania de stat „Energocom” va achiziționa gaze naturale și le va stoca în depozite subterane. Proiectul, aprobat de Guvern

Compania de stat „Energocom” va achiziționa gaze naturale și le va stoca în depozite subterane (în funcție de capacitățile de stocare disponibile și costurile pentru serviciul de stocare), iar SA „Moldovagaz”, care are obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune a gazelor naturale, va achiziționa gazele naturale stocate, în temeiul unui contract de vânzare-cumpărare semnat între părți. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat miercuri, 10 august, de către Cabinetul de miniștri.

Documentul stabilește „cadrul normativ necesar în vederea sporirii securității de alimentare cu gaze naturale a țării, prin impunerea obligației de serviciu public prin realizarea achiziției sau stocării de gaze naturale de către SA „Energocom”, întreprindere deținătoare de licență de furnizare a gazelor naturale”.

Astfel, vânzarea de gaze naturale către furnizorii de ultimă opțiune va avea loc în următoarele cazuri:

  • este sistată sau limitată livrarea pe piața gazelor naturale aferente contractelor în derulare ale furnizorilor care au impusă obligația de serviciu public, în conformitate cu prevederile art. 89 din Legea nr.108/2016;
  • este necesară aprovizionarea consumatorilor cu cantități de gaze naturale suplimentare celor stabilite în contractele în derulare încheiate de furnizorii de ultimă opțiune;
  • prețul gazelor naturale livrate de SA „Energocom” este mai mic decât prețul gazelor naturale contractate de către furnizorii de ultimă opțiune.

Achizițiile de gaze naturale, potrivit proiectului de lege, „se vor efectua limitat cantitativ astfel, încât să nu fie percepute penalități conform contractelor în derulare ale furnizorilor de ultimă opțiune”.

Suplimentar, documentul prevede și abrogarea hotărârii Guvernului cu privire la impunerea obligației de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență, care, în condițiile actuale prevederile respective nu mai produc careva efecte juridice.

Pe 8 august, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat un șir de măsuri, în vederea pregătirii pentru sezonul rece al anului și facilitarea accesului populației la resurse energetice, și a dispus procurarea de către SA „Termoelectrica” a 20 mii tone de păcură pentru asigurarea rezervei minime. Astfel, ofertele vor fi selectate prin intermediul unui grup de achiziție, iar SA „Termoelectrica” se va ghida de criteriul celui mai mic preț pentru selectarea ofertei/ofertelor câștigătoare.

Prin dispoziția CSE, se va acorda prioritate la prestarea serviciilor portuare, din cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești, pentru cărbunele destinat importului definitiv pe teritoriul R. Moldova, anunță Guvernul printr-o notă informativă.

De asemenea, pe perioada stării de urgență, va fi permis importul de rumeguș, a deșeurilor și a resturilor de lemn neaglomerate, destinate pentru a fi utilizate ca materie primă la fabricarea biocombustibililor solizi.