Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Modalitatea de calculare a impozitului…

Modalitatea de calculare a impozitului pe venit de către persoanele fizice care înregistrează creștere de capital. Pe 2 mai expiră termenul de prezentare a Declarației

Sursa foto: SFS

Persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător pot depune Declarația cu privire la impozitul pe venit, forma CET 18, până pe 2 mai 2023. În acest sens, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) menționează că pentru persoanele fizice creșterea de capital reprezintă sursă de venit impozabilă și explică modalitatea de calculare a impozitului pe venit de către persoanele fizice care înregistrează creștere de capital.

Potrivit Codului fiscal, active de capital constituie:

  • acțiunile, obligațiunile, alte titluri de proprietate în activitatea de întreprinzător;
  • proprietatea privată nefolosită în activitatea de întreprinzător;
  • terenurile;
  • opţionul la procurarea sau vânzarea activelor de capital.

„Mărimea creșterii de capital provenită din vânzare, schimb sau din altă formă de înstrăinare a activelor de capital este egală cu diferența dintre venitul obținut şi cheltuielile suportate pentru procurarea sau crearea activelor de capital. Cheltuielile respective urmează a fi confirmate în modul stabilit de art. 42 din Codul fiscal și Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 40 din 6 februarie 2018.

Prin urmare, la înstrăinarea activului de capital, persoana fizică urmează să calculeze impozitul pe venit, luând în calcul suma impozabilă a creșterii de capital care constituie 50% din mărimea creșterii de capital, și să o impoziteze conform prevederilor art.15 lit.a) din Codul fiscal (12%), transmite Serviciul Fiscal de Stat.

Creșterea de capital nu este recunoscută în cazul:

  1. redistribuirii proprietății între soți sau între foștii soți;
  2. încheierii unui contract de donații între rude de gradul I, precum și între soți;
  3. înstrăinării locuinței de bază – care este proprietatea contribuabilului în decurs de cel puțin 3 ani și constiuie domiciliul/reședința acestuia în decursul ultimilor 3 ani până la momentul înstrăinării.

Astfel, în cazul în care persoana face o donație se consideră că a vândut bunul donat la un preț ce reprezintă mărimea maximă din baza lui valorică ajustată sau prețul lui de piață la momentul donării. Potrivit SFS, creșterea sau pierderea de capital nu este recunoscută în scopuri fiscale în cazul încheierii unui contract de donații între rude de gradul I, precum şi între soți.

Astfel, potrivit legii, persoana fizică care înstrăinează activ(e) de capital, va avea obligația de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit în termen de până la 02 mai 2023, (cu excepția redistribuirii proprietății între soți sau între foștii soți; încheierii unui contract de donații între rude de gradul I, precum și între soți; înstrăinării locuinței de bază – care este proprietatea contribuabilului în decurs de cel puțin 3 ani și constituie domiciliul/reședința acestuia în decursul ultimilor 3 ani până la momentul înstrăinării).

Cum se completează declarația cu privire la impozitul pe venit

Declarația poate fi depusă în format electronic sau pe suport de hârtie. Declarația electronică se completează accesând serviciul „Declarație electronică” de pe pagina web a SFS și consultând ghidul utilizatorului (în acest caz este nevoie de a avea semnătură electronică). Semnătura electronică mobilă poate fi obținută gratuit la operatorii de telefonie mobilă.

Declarația pe suport de hârtie poate fi depusă la orice Direcție deservire fiscală a Serviciului Fiscal de Stat, solicitând versiunea Declarației precompletate sau prin depunerea Declarației rapide, sau prin intermediul oficiului poștal, printr-o scrisoare recomandată.

Persoanele fizice pot depune Declarația la oricare subdiviziune a Serviciului Fiscal de Stat, indiferent de locul de domiciliu sau reședința acestora. Telefoanele de contact și adresele subdiviziunilor SFS le puteți consulta aici. Pentru depunerea declarației trebuie să  prezentați buletinul de identitate sau un alt document ce confirmă identitatea.

Formularul Declarației cu privire la impozitul pe venit și Regulamentul privind modul de completare pot fi descărcate aici.

Când este obligatorie prezentarea Declarației cu privire la impozitul pe venit

Prezentarea Declarației cu privire la impozitul pe venit este obligatorie în cazul în care:

  • aveți obligații privind achitarea impozitului pe venit, inclusiv ca rezultat al obținerii veniturilor sub formă de creștere de capital;
  • ați utilizat scutirea personală stabilită de art. 33 alin.(1) din Codul fiscal şi ați obținut venituri impozabile anuale mai mari de 360 000 de lei pe parcursul perioadei fiscale de declarare, cu excepţia veniturilor prevăzute la art.901;
  • doriți să direcționați un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat anual la buget;
  • doriți să solicitați spre restituire impozitul pe venit achitat în plus.

Pentru informații suplimentare, puteți contacta orice Direcție deservire fiscală a SFS (toate datele de contact pot fi vizualizate aici), sau puteți apela Centrul unic de apel al Serviciului Fiscal de Stat la numărul 0-8000-1525 (apel gratuit).