Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   LIVE/Agricultorii protestează: „Acolo unde întreprinderile…

LIVE/Agricultorii protestează: „Acolo unde întreprinderile mici fac agricultură, este viața la sate”

La 16 august curent, agricultorii protestează la Gara de Sud din mun. Chișinău. Aceștia susțin că sunt fără preferințe politice și cer guvernării suport pentru a depăși criza din agricultură provocată de secetă.

https://www.facebook.com/valeriu.bobrov.1/videos/1484866831721018/
sursa video: https://www.facebook.com/valeriu.bobrov.1

Agricultorii spun că de când au înaintat revendicările, încă nu au văzut rezultate din partea guvernării. A fost anunțată doar simplificarea Regulamentului privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020

Luni, 17 august, agricultorii urmează să aibă o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Finanțelor pentru a discuta subiectul re-eșalonării datoriilor.

Aceștia sunt indignați că mai mulți deputați s-au exprimat că agrucultorii ar fi milionari. Ei mai spun că sunt gata să-și măsoare averile cu funcționarii de rang înalt și să le arate proveniența fiecărui leu investit în afacerile pe care le dezvoltă.

În ceea ce ține de subvențiile de 3000 de lei la hectar pe care le solicită guvernului, aceștia spun că banii vor fi folosiți pentru achitarea datoriilor și a salariilor.

„Tehnica aceasta nu este a noastră, este a băncii. Noi lucrăm cu aceste tractoare și plătim la bancă dobânda. Îmi pare rău că se ironizează agricultua si esența agricultorului. Noi agricultorii suntem temelia acestui stat. Fără noi se duce totul de râpă, pentru asta trebuie să ne susțineți”, a spus un agricultor la protest.

Ion Plămădeală, reprezentant al agricultorilor din raionul Leova spune că pe agricultori îi indignează faptul că muncesc în sudoarea frunții dar sunt tratați urât. Bărbatul spune că statul trebuie să-și stabilească prioritățile astfel încât să fie capabil să susțină agricultorii. Bărbatul se arată indignat, că în contextul pandemiei, pentru a susține întreprinderile și HORECA, statul a alocat 400 de mln de lei, însă pentru a susține agricultorii s-au găsit doar 200 mln de lei din bugetul de stat.

La 11 august curent, agricultorii au anunțat proteste, iar la 13 august aceștia s-au deplasat cu tehnica agricolă la Chișinău. Aceștia cer declararea Stării Excepționale în agricultură, scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar, indenitifcarea resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier, acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii, dar și explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină.