Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   INFORGRAFIC/ BNM: Cele trei bănci…

INFORGRAFIC BNM: Cele trei bănci implicate în furtul miliardului, aflate în proces de lichidare, au încasat peste 2,6 miliarde de lei de la retragerea licențelor

Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM) anunță că din octombrie 2015, din momentul în care Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis retragerea licențelor de desfășurare a activităților financiare ale Băncii de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A, și până în mai 2021, cele trei bănci implicate în furtul miliardului au încasat mijloace bănești în sumă totală de 2 661 098,8 mii lei.

Conform BNM, lichidatorii celor trei bănci în proces de lichidare întreprind în continuare măsuri în vederea valorificării activelor.


Încasări înregistrate în perioada 16.10.2015 – 30.06.2021 de Banca de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A.


Diagrama încasărilor înregistrate de Banca de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. pe parcursul anului 2020-2021

În perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, Banca Națională a Moldovei a acordat Băncii de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. credite de urgență asigurate cu garanții de stat, în sumă totală de 14 121 758,0 mii lei, după cum urmează:

  • Banca de Economii S.A. – 9 273 217,0 mii lei;
  • BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. – 2 700 000,0 mii lei;
  • B.C. „UNIBANK” S.A. – 2 148 541,0 mii lei.

Atât mijloacele disponibile în conturile Băncii de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. la data retragerii licențelor, cât și mijloacele încasate ulterior de lichidatori sunt utilizate pentru cheltuielile aferente procesului de lichidare, precum și pentru onorarea creanțelor aferente creditului de urgență.

Din data retragerii licențelor și până la 30.06.2021 inclusiv, lichidatorii băncilor au achitat Băncii Naționale (până la 03.10.2016 inclusiv) și Ministerului Finanțelor (începând cu data de 04.10.2016) o parte din datoriile aferente creditelor de urgență acordate băncilor până la numirea lichidatorilor, care conform ordinii onorării creanțelor sunt în prima clasă de creanțe pentru achitare.
 
Onorarea creanțelor Băncii Naționale a Moldovei și Ministerului Finanțelor* față de Banca de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. la situația din 30.06.2021


Lichidatorii celor trei bănci întreprind în continuare măsuri aferente recuperării creditelor. Astfel, lichidatorii colaborează cu organele de anchetă și organele judiciare și continuă lucrul cu debitorii, scopul final fiind rambursarea creditelor contractate de la aceste bănci  și achitarea creditelor de urgență acordate de BNM.

Informația cu privire la acțiunile examinate în instanțele de judecată, dosarele penale intentate, debitorii aflați în procedură de insolvabilitate și titlurile executorii ale băncilor în proces de lichidare la situația din 30.06.2021


Adițional, pe parcursul trimestrului II 2021, de către lichidatorii Băncii de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A., în scopul comercializării activelor aflate în proprietatea  băncii și a bunurilor preluate în posesie, au fost desfășurate mai multe licitații, după cum urmează:
Licitațiile de vânzare a activelor de către Banca de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. pe parcursul trimestrului II 2021

În conformitate cu prevederile art.386 din Legea nr.550/1995 cu privire la lichidarea băncilor, în scopul asigurării transparenței în derularea procesului de lichidare a băncilor, Banca de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A., publică lunar pe site-urile lor oficiale informații detaliate ce țin de:

  • licitațiile desfășurate, bunurile mobile/imobile expuse la licitații, precum și cele comercializate;
  • recuperarea de către bănci a mijloacelor bănești de la data retragerii licențelor;
  • achitarea datoriilor aferente creditelor de urgență.

În 2015, din Banca de Economii, prin intermediul Băncii Sociale și Unibank, a fost scos din sistemul bancar din Republica Moldova un miliard de dolari, și anume, prin acordarea creditelor neperformante. Cele trei bănci se află sub administrarea specială a Băncii Naționale după ce s-a constatat că au fost implicate în mai multe scheme dubioase. Situația de la cele trei bănci a fost investigată de către experții companiei americane Kroll, invitată în Moldova la cererea fostului premier Iurie Leancă.

DOC/ Administratorii a trei companii figurante în raportul Kroll, condamnați la câte 6 ani de închisoare cu executare. Detalii din sentința motivată