Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   În luna iunie, R. Moldova…

În luna iunie, R. Moldova ar putea achita un preț mai mic pentru gazele rusești. Pentru cetățeni, tariful rămâne neschimbat

Profimedia Images

Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de „Gazprom” către „Moldovagaz” ar putea scădea cu 275 de dolari, conform unei estimări făcute de Vadim Ceban, șeful „Moldovagaz”.

Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de „Gazprom” către „Moldovagaz” a constituit, în luna aprilie 2022, recordul de 1194 de dolari pentru mia de metri cubi. Astfel, conform estimărilor lui Ceban prețul ar putea scădea cu 275 dolari în luna iunie și va ajunge la 919 dolari.

În continuare, cetățenii vor achita un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

La 14 mai curent, Ceban spunea că Moldovagaz ar putea solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului la gazele naturale până la 21 de lei pentru un metru cub. Acesta spunea că pentru a reduce povara asupra cetățenilor, va fi propusă formula aplicării unui tarif estival și a unui tarif specific perioadei de iarnă.

Tariful la gazele naturale ar trebui să fie de 21 de lei pe timp de vară, susține Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz

Cu doar două zile înainte de asta, „Moldovagaz” ruga insistent consumatorii să achite la timp facturile primite pentru consumul curent de gaze naturale și chiar să examineze „posibilitatea achitării în avans pentru gazele naturale care urmează a fi consumate în lunile ce urmează”. Solicitarea era făcută în contextul în care, până la data de 20 a lunii de gestiune, urmează a fi achitată suma integrală a contravalorii gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă.