Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Tariful la gazele naturale ar…

Tariful la gazele naturale ar trebui să fie de 21 de lei pe timp de vară, susține Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz

Moldovagaz ar putea solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului la gazele naturale până la 21 de lei pentru un metru cub. Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că pentru a reduce povara asupra cetățenilor, va fi propusă formula aplicării unui tarif estival și a unui tarif specific perioadei de iarnă.

Vadim Ceban spune că în perioada caldă a anului, când consumul cetățenilor este redus, tariful ar trebui să fie mai mare, notează IPN.

Președintele Moldovagaz spune că în condițiile actuale se impune o majorare a tarifului la gazele naturale, întrucât prețul de achiziție s-a dublat. Vadim Ceban spune că o majorare a tarifului ar fi oportună în lunile de vară, atunci când cetățenii consumă volume mici de gaze naturale.

Tariful actual este generat de un preț de achiziție de 620 de dolari. La tariful de achiziție se adaugă toate cheltuielile de transport până la consumator, cheltuieli de facturare și rentabilitatea furnizorului. În aprilie – mai prețul a crescut până la 1100 dolari. Asta înseamnă că noi trebuie să solicităm majorarea tarifului. N-am făcut asta în martie-aprilie pentru că n-am dorit să fie o lovitură puternică pentru consumatori. Pentru că în martie consumul este mare, în aprilie ieșim din perioadă de iarnă, dar în lunile mai, iunie și iulie consumul cetățenilor se reduce”, a spus Vadim Ceban în cadrul unei emisiuni la postul RTR Moldova.

Șeful Moldovagaz spune că tariful la gazele naturale ar trebui să fie diferit în perioada estivală față de perioada rece a anului. În condițiile unui preț de achiziție ce depășește 1000 de dolari pentru mia de metri cubi este necesară o majorare a tarifului până la 21 de lei, spune Vadim Ceban.

„Acum, dacă ar fi să acționăm conform legii, trebuie să solicităm majorarea tarifului. Noi propunem o soluție care va permite ca povara pentru consumatori să nu fie atât de mare și anume aplicarea a două tarife pe perioada unui an. Tariful de primăvară-vară trebuie să fie mai mare. În condițiile actuale, tariful de vară ar trebui să fie de 21 de lei. Tariful este mai mare, dar consumul este mai mic. În octombrie, când începe perioada de încălzire, să ne întoarcem la tariful vechi de 15-16 lei”, a mai spus șeful Moldovagaz.

În prezent, tariful la gazele naturale este de 15,18 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus.

Potrivit contractului cu Gazprom, Republica Moldova achită până la data de 20 a fiecărei luni pentru gazele naturale consumate în luna precedentă și 50% din volumul gazelor consumate în luna curentă.