Guvernul a interzis angajările în sistemul bugetar pentru a economisi 150 de mln de lei

Guvernul a aprobat instituirea unui moratoriu pentru angajări în cadrul tuturor instituțiilor care îi sunt subordonate, inclusiv în școli și spitale, chiar dacă se atestă o lipsă a specialiștilor. Deși în acest moment sunt vacante 4539 de funcții în diverse instituții bugetare, persoane noi vor fi angajate doar în locul celor care vor pensiona sau vor demisiona.

În acest fel, Cabinetul de miniștri își propune să  păstreze numărul efectiv al angajaților și să facă economii de 150 de milioane de lei. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu afirmă că această sumă constituie 4% din întreg fondul de remunerare, iar decizia a fost luată în contextul condițiilor puse de Fondul Monetar Internațional, pentru a menține limita deficitului bugetar. Deși miniștrii  s-au arătat revoltați de faptul că nu vor putea fi angajați profesori sau medici, premierul Pavel Filip a dat asigurări că este o măsură temporară, determinat de criza economică, dar la acestă decizie se va reveni odată cu deblocarea finanțării externe.

„Moratoriul se reflectă la toate sectoare. Această sumă este de 4% din întreg fond de remunerare. Am decis să facem acest lucru pentru a ne menține în limita deficitului bugetar pe care l-am agreat cu FMI. Ar fi vorba de ministere, agenții, inclusiv școli și spitale, practic toate instituțiile bugetare. Noi nu interzicem angajarea noilor colaboratori, cineva poate pensiona, să-și schimbe locul de muncă, iar în locul lor pot fi angajați alții”, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Moratoriul este valabil până la finele anului 2016.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Alexei

    Aceasta este una din conditiile FMI de moment, cred ca Moldova nu este in situatia in care sa ignore astfel de cerinte. Si plus ca nu a ramas atit de mult pina la sfirsitul anului.

  2. Victor Grigoriu

    Asta credca numa pina in toamna, cind FMI o sa ofere deja finantare. Da pe de-oparte, cred ca o facut tare bine! Mai putini medici, mai putini profesori. Salariile le-au marit. Motivatie au. Cred ca o sa se descurce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *