Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Formula de calcul a prețului…

Formula de calcul a prețului la gaz, inclusă în contractul semnat de R. Moldova cu Gazprom, este un secret comercial. Viceprim-ministrul Spînu: „Vom avea un preț mai avantajos decât la bursă”

Formula de calcul a prețului la gazele naturale, inclusă în contractul semnat de R. Moldova cu Gazprom, este calificată drept secret comercial și nu poate fi dezvăluită de părți. Asta a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu luni, în cadrul unei conferințe de presă susținută după încheierea negocierilor și semnarea noului contract de livrare a gazelor naturale cu gigantul rus pentru următorii 5 ani.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că în aceste condiții nu poate divulga formula de calcul, dar menționează că aceasta este bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață.

„Formula de calcul a prețului este secret comercial și nu poate fi divulgată de către mine. Este o formulă care se bazează pe aceleași principii pe care le-am înregistrat anii precedenți. În orice situație noi vom avea un preț mai avantajos decât la bursă. Dacă prețul la bursă va scădea în luna decembrie, atunci am putea avea un preț de 360-370 de dolari pentru mia de metri cubi”.

În ceea ce ține de preț, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația noastră, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Dat fiind că e vorba de o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune la moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, susține viceprim-ministrul Andrei Spînu.

Odată cu semnarea noului contract de livrare a gazelor naturale, urmează și o scumpire a tarifelor la gazele naturale în rândul consumatorilor. Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a menționat că, în câteva zile, Moldovagaz va cere ANRE-ului creșterea tarifelor la gaze, astfel încât tarifele ar urma să fie ajustate începând cu luna noiembrie. În contextul creșterii tarifelor la gaze, viceprim-ministrul Spînu susține că în următoarele zile Guvernul va pregăti un pachet pentru susținerea financiară a cetățenilor, urmând să fie aprobat pentru implementare.

În acest moment, cetățenii R. Moldova achită 4,2 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

La 29 octombrie, după o serie de negocieri contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani. Ulterior, viceprim-ministrul Spînu a declarat că prețul pentru gazul rusesc va fi de 450 de dolari per mia de metri cub, iar datoria istorică a R. Moldova va fi achitată după efectuarea unui audit independent.