Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Expert: „În jur de 25%…

Expert: „În jur de 25% din salariații din Moldova au un salariu maxim de două ori mai mic decât salariul mediu pe economie”

imagine simbol

În jur de 25% din salariații din Moldova au un salariu maxim de două ori mai mic decât salariul mediu pe economie. Astfel dacă în acest an salariul mediu va fi de 9,2 mii lei, atunci 25% din salariați sau 150 mii persoane vor primi un salariu mai mic decât 4,6 mii lei, susține Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

„Biroul Național de Statistică (BNS) cu mare amabilitate deja al 8-lea an consecutiv începând cu 2014 ne informează despre repartizarea salariaților conform mărimii salariului. (Ultimul raport îl găsiți aici). Aceste date mi-au permis să fac două concluzii care pot fi rezumate în două cifre 25/8”, susține Ioniță.

În jur de 25% din salariații din Moldova au un salariu maxim de două ori mai mic decât salariul mediu pe economie. Astfel dacă în acest an salariul mediu va fi de 9,2 mii lei, atunci 25% din salariați sau 150 mii persoane vor primi un salariu mai mic decât 4,6 mii lei

Trebuie să menționăm aici că acest indicator scade an de an, cea ce înseamnă că ponderea celor cu salariu de două ori mai mic decât salariul mediu se reduce, fapt care bucură. Dacă acum 7-8 ani aproximativ 28% din salariați aveau un salariu mai mic decât jumătate din salariul mediu, acum ponderea lor s-a redus la 25%”, argumentează expertul.

În același timp, potrivti lui Ioniță, 8% din cei mai bine plătiți salariați au un salariu de cel puțin două ori mai mare decât media pe economie.

Aceasta însemnă că în 2021, circa 50 mii salariați vor primi cel puțin 18,4 mii lei lunar. La acest indicator la fel înregistrăm o tendință pozitivă. Astfel acum 7-8 ani în urmă doar 6% din salariați aveau un salariu de cel puțin două ori mai mare decât salariul mediu, în prezent ponderea lor a crescut la 8%”, mai menționează Ioniță.