Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Expert, despre propunerea lui Dodon…

Expert, despre propunerea lui Dodon de a „reduce” datoria miliardului: Banii sunt puși dintr-un buzunar în altul

Directorul executiv al centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor, consideră că inițiativa președintelui Igor Dodon de „a reduce” datoria miliardului furat prin realocarea profitului Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în bugetul stat, vine în contradicție cu principiile de independență a băncilor centrale și are implicații importante asupra cadrului de stabilitate macro-financiară în țară. Totodată, potrivit expertului, inițiativa șefului statului nu poate soluționa problema lipsei progresului în procesul de investigare a dosarului privind furtul miliardului.

„Aceasta, la fel ca și inițiativa lansată recent privind realocarea unei părți din rezervele valutare pentru scopuri de dezvoltare economică, afectează în mod direct nivelul de capitalizare a autorității monetare și, respectiv, riscă să submineze independența instituției. Procesele respective confirmă unul din principalele riscuri identificate de către Expert-Grup pentru anul 2020 privind atentatele la independența autorității monetare”, menționează expertul.

Potrivit Expert-Grup, practica de partajare a profitului băncilor centrale cu bugetul de stat este considerată una detrimentală pentru independența autorităților monetare, fapt ce afectează credibilitatea acestora și, respectiv, capacitatea de a promova o politică monetară echilibrată și de a asigura stabilitatea macro-financiară a țării. Totodată, propunerea lui Dodon expune instituția la influențe de ordin politic (ex: o eventuală decapitalizare a BNM va necesita suport bugetar, fapt ce va permite factorilor politici să dețină o pârghie adițională de influență asupra instituției).

Expertul mai subliniază că inițiativa propusă de Igor Dodon nu își va atinge obiectivul, or suma de 6 miliarde de lei, anunță de președinte, depășește profiturile BNM. Spre exemplu, în 2018, BNM a generat profit de doar 249,13 mil. MDL, iar în 2019 acesta ar putea fi și mai mic din cauza specificului politicii monetare.

În concluzie, potrivit lui Adrian Lupușor, inițiativa președintelui poate fi catalogată drept o încercare de a camufla lipsa de progres real pe marginea investigării furtului miliardului,

„Este important ca politicienii să se focuseze pe miezul problemei și să renunțe la atentatele în adresa independenței autorității monetare. Este adevărat că, cel mai probabil, BNM poartă o bună parte din vină pentru fraudele comise în contextul „furtului miliardului”. Însă este rolul sistemului de justiție să identifice și să traga la raspundere cei vinovați, și nu al politicienilor, Guvernului sau Președinției”, conchide expertul.

Anterior și alți experți au privit critic propunerea anunțată de Igor Dodon, menționând că mecanismul propus pentru „a reduce” datoria miliardului furat nu este o noutate pentru R. Moldova. În opinia experților economici, soluția propusă de șeful statului va reduce din independența și imaginea BNM și ar putea comporta anumite riscuri în cazul unei eventuale crize.

Igor Dodon a venit recent cu inițiativa să se realoce o parte din profitul BNM în bugetul de stat în vederea acoperirii parțiale a datoriei de stat formată în urma intrării în vigoare a „legii miliardului”. BNM a susținut această propunere, afirmând că „distribuirea parțială a profiturilor BNM, în condițiile agreate, corespunde standardelor internaționale în domeniul capitalizării băncilor centrale. 

În campania electorală pentru scrutinul prezidențial din 2016, Igor Dodon declara că una dintre prioritățile lui, în cazul în care va ajunge președinte al R. Moldova, este anularea „Legii miliardului”.

Deși, președintele Igor Dodon declara că va anula legea „miliardului furat”, după 4 ani de mandat în calitate de președinte al R. Moldova, acest lucru încă nu s-a întâmplat.