Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Energocom” a achiziționat 8040 MWh…

„Energocom” a achiziționat 8040 MWh de pe bursa de electricitate din România: Deficitul prognozat pentru ziua de joi va fi de aproximativ de 10% de energie electrică

„Energocom” a achiziționat de pe bursa de electricitate din România (OPCOM), pentru ziua de joi, 3 noiembrie, 8040 MWh, ceea ce constituie 65% din consumul necesar, anunță Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Potrivit lui Spînu, deficitul prognozat pentru ziua de mâine va fi de aproximativ de 10% de energie electrică.

Totodată, Andrei Spînu anunță că autoritățile au achiziționat încă 15 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru rezerva de stat: „În total avem 157 mln m3 stocat”, spune ministrul.

Andrei Spînu îndeamnă cetățenii să economisească energie electrică în continuare și prezintă câteva exemple de prețuri la diferite ore:

  • orele de noapte: 100 – 107 EUR/MWh;
  • orele de dimineață: 140 – 274 EUR/MWh;
  • orele de seară: 184 – 351 EUR/MWh;

„E simplu, cu cât mai mult economisim în orele de vârf cu atât mai puțin achităm pentru electricitate”, spune ministrul Andrei Spînu.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare din 2 noiembrie 2022, solicitările operatorilor Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) majorarea tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice.

Astfel, consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, vor achita 4,77 lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 62 de bani mai mult decât tariful actual, iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării, vor achita 4,81 lei/kWh (fără TVA), cu 1 leu și 60 de bani mai mult față de tariful actual.

Noile prețuri reglementate vor fi aplicate din 4 noiembrie 2022, data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, anunță ANRE într-un comunicat.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova.