Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Energie electrică din zona Caucaz:…

Energie electrică din zona Caucaz: „Cablul subacvatic va aduce în regiune energie la prețuri accesibile, de care va putea beneficia și R. Moldova”

Sursa: Ministerul Energiei

Cablul electric submarin care urmează să lege Azerbaidjan și Georgia de România, pe sub Marea Neagră, va aduce energie electrică la prețuri accesibile în regiune, de care va putea beneficia și R. Moldova, conform Ministerului Energiei.

„La acest proiect, sprijinit de Uniunea Europeană, nici nu puteam visa cu 5-10 ani în urmă. Războiul din Ucraina a schimbat total situația din regiune, iar Rusia a pierdut toate instrumentele de influență”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov, la întrevederea cu ambasadorul Georgiei în R. Moldova, Levan Diasamidze.

Georgia are o experiență valoroasă în dezvoltarea hidroenergiei, inclusiv a centralelor mici și mijlocii. După realizarea investiției subacvatice, energia hidro din zona Caucaz ar putea fi utilă la echilibrarea pieței din R. Moldova, a adăugat ministrul. 

Cooperarea din sectorul energetic cu partea georgiană urmează să fie dezvoltată în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-georgiene de colaborare economică, care se va reuni pe data de 23-24 mai.

„Avem o istorie comună și sunt sigur că avem și un viitor comun, alături de lumea civilizată”, a spus, la rândul său, ambasadorul Georgiei, Levan Diasamidze.