Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile din România ar urma…

Autoritățile din România ar urma să achiziționeze UN miliard de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan. Marcel Ciolacu: „Am propus ca, prin acest contract, să ajutăm și R. Moldova”

Preşedintele Camerei Deputaţilor din România, Marcel Ciolacu, a anunțat luni, 27 februarie, că a discutat cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, despre trei „proiecte energetice majore”, inclusiv despre contractul de achiziție a un miliard de metri cubi de gaze naturale, prin care ar urma să fie sprijinită și R. Moldova.

„România are o șansă extraordinară de a deveni poarta către Uniunea Europeană pentru gazele și energia din Azerbaidjan. Astfel putem deveni un actor regional important în asigurarea securității energetice a Europei. Am discutat astăzi cu președintele Ilham Aliyev despre trei proiecte energetice majore. Primul a vizat contractul de achiziție a 1 miliard de metri cubi de gaze, contract ce se va derula din aprilie, timp de un an de zile. Am propus ca, prin acest contract, să ajutăm și R. Moldova, iar președintele Aliyev a susținut propunerea noastră.

Al doilea proiect discutat astăzi a vizat transportul de gaz lichefiat, respectiv parteneriatul dintre Romgaz și Socar privind construirea a două terminale la Marea Neagră (de gaz natural lichefiat și o instalație de regazificare). Al treilea proiect vizează dezvoltarea infrastructurii cablului submarin de transport prin Marea Neagră necesar transportului energiei verzi, prin România, din Marea Caspică spre Europa. Urmează ca, astăzi, specialiștii Transgaz și Transelectrica (membri ai delegației noastre) să detalieze cu partea azeră discuțiile tehnice”, a declarat oficialul român într-o postare pe contul său de Facebook.

Tot astăzi, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Azerbaidjan în R. Moldova, Gudsi Osmanov, decan al corpului diplomatic, cu care a discutat despre „oportunități de aprofundare a relațiilor moldo-azere, prin parteneriate eficiente și reciproc avantajoase, în beneficiul cetățenilor ambelor state”.

„(…) În R. Moldova deja activează mai multe companii azere, iar noi ne dorim să sporim volumul de investiții și să avem o interacțiune mai dinamică între comunitățile de afaceri în domenii precum IT, agricultura și energia”, a spus Recean.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a efectuat, săptămâna trecută, o vizită de lucru în România, la invitația liderului de la București, Klaus Iohannis. Într-o conferință de presă comună cu omologul său de la București, șefa statului a enumerat ajutoarele acordate țării noastre de România.

„În această perioadă complicată, România ne este alături, sincer și dezinteresat. În timp ce unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează. În numele tuturor cetățenilor noștri, vă mulțumesc mult, domnule Președinte! Cu sprijinul prietenilor și partenerilor noștri, inclusiv primind ajutor bugetar din partea României, am reușit să oferim compensații oamenilor cu venituri modeste ca să-și poată plăti facturile la gaz, căldură și energie în această iarnă.

România ne-a venit în ajutor și ne-a livrat energie electrică atunci când R. Moldova s-a pomenit fără vreo sursă de curent. Iarna aceasta, am folosit gazoductul Iași-Chișinău, pus în funcțiune în 2021, ca să achiziționăm gaze naturale de pe piața europeană. Aceste măsuri ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. Este pentru prima dată în istoria țării când reușim acest lucru – și vom continua să investim în diversificare și în independența noastră energetică (…)”, a evidențiat Maia Sandu.

În luna ianuarie, prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de concernul rus „Gazprom” companiei „Moldovagaz” ar fost de aproximativ 1 230 de dolari pentru mia de metri cubi, conform unui anunț făcut de Vadim Ceban. S.A. „Moldovagaz” achiziționează gaze naturale din două surse – „Gazprom” și „Energocom”, începând cu 4 decembrie.