Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Elveția pregătește un nou pachet…

Elveția pregătește un nou pachet de ajutor umanitar de 151 de milioane de dolari pentru R. Moldova și Ucraina

Guvernul Elveției a anunțat, pe 22 februarie, că va solicita Parlamentului de la Berna să aprobe un ajutor umanitar de urgență, în valoare de 140 de milioane de franci (151 de milioane de dolari) pentru R. Moldova și Ucraina.

Potrivit anunțului, 114 milioane de franci vor fi oferiți Ucrainei, iar 26 de milioane de franci R. Moldova. Asistența planificată include adăposturi pentru școli, reparații la spitale și la infrastructura energetică, precum și mici împrumuturi pentru mici întreprinderi agricole. Printre proiectele care ar putea fi sprijinite se numără, de asemenea, deminarea, sprijinul psihologic și social pentru populație.

„Asistența prevăzută în acest pachet de ajutor de urgență se bazează pe angajamentul Elveției față de Ucraina și în Republica Moldova. Acesta răspunde în mod concret nevoilor și solicitărilor celor două țări în domenii în care Elveția are o expertiză specifică. Liniile de acțiune includ, de exemplu, adăposturi pentru școli, reparații la spitale și la infrastructura energetică sau împrumuturi mici pentru IMM-uri din agricultură, deminare sau sprijin psihosocial pentru populație”, se arată într-un comunicat al Guvernul Elveției.

Sursa citată menționează că de la începutul războiului, 24 februarie 2022, Elveția a alocat deja 1,3 miliarde de franci pentru susținerea Ucrainei, inclusiv 270 de milioane de franci pentru asistența acordată populației din Ucraina și peste un miliard de franci pentru susținerea ucrainenilor care s-au refugiat în Elveția.

Aproximativ 75 000 de ucraineni au primit azil în Elveția de la începutul războiului, la 24 februarie anul trecut. Pe teritoriul R. Moldova, potrivit ultimelor date oficiale oferite de autoritățile de la Chișinău, se află circa 80 de mii de refugiați din Ucraina.