Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Programul de subvenţionare a…

DOC Programul de subvenţionare a dobânzilor şi reducerea cotei TVA pentru sectorul HoReCa a fost aprobat de Parlament. Opoziția critică proiectul

Cu votul a 59 de deputați, programul de subvenţionare a dobânzilor, care ar urma să faciliteze accesul întreprinderilor la contractarea creditelor în perioada 1 mai – 31 decembrie 2020, a fost aprobat de Parlamentul Republicii Moldova, în lectură finală. Suportul este acordat întreprinderilor care contractează credite, fără a restricţiona destinaţia acestora.

Un șir de amendamentele propuse la respectivul proiect de către Andrian Candu, Alexandr Slusari, Alexandru Oleinic, Igor Munteanu, Iurie Reniță și Radu Marian au fost respinse de plenul Plarlamenului.

Programul este parte a unui proiect de lege care mai prevede şi Programul de rambursare a TVA, precum şi reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa, prevederi ce intră în vigoare din 1 mai 2020.

Mărimea subvenţiei lunare acordate beneficiarilor constituie suma dobânzii lunare achitate pentru creditele contractate în cadrul Programului de subvenţionare a dobânzilor. Valoarea maximă a creditului sau a creditelor pentru care se acordă subvenţia constituie suma cumulativă a plăţilor salariale declarate de beneficiari la Serviciul Fiscal de Stat pentru lunile: decembrie 2019, ianuarie 2020 şi februarie 2020. În cazul în care suma creditului depăşeşte suma cumulativă a plăţilor salariale, subvenţia se va acorda în mărimea sumei dobânzii aferent părţii de credit egală cu suma cumulativă a plăţilor salariale. 

Beneficiarii Programului de rambursare a TVA sunt întreprinderile înregistrate în calitate de contribuabili de TVA şi care înregistrează sume TVA spre deducere.

Deputații din opoziție susțin că măsurile cu care vine Guvernul nu vor ajuta business-ul mic și mijlociu, iar agenții economici riscă să-și piardă afacerile în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19.

,,Soluțiile propuse de Guvern sunt un fel de șoc. Mă mândresc cu business-ul nostru, chiar dacă guvernarea i-a lăsat fără sprijin. Business-ul autohton a așteptat un răspuns din partea autorităților. Ceea ce am auzit astăzi de la prim-ministru… domnule premier, habar nu aveți cum funcționează aceste mecanisme. Guvernarea lasă fără sprijin business-ul mic și mijlociu”, a declarat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

,,Din păcate, istoria se repetă. Acest proiect nu este de mare ajutor pentru micii întreprinzători. Vorbim de oamenii de afaceri care se descurcă mai ușor. Am vrea să susținem Guvernul și am vrea să susținem autoritățile, dar nu putem să tăcem când faceți totul pe dos în toate domeniile”, a precizat deputatul PAS, Radu Marian.

Proiectul elaborat de Executiv nu a fost susținut nici de deputații din grupul Pro Moldova. Aceștia susțin că măsurile propuse ,,vin să conserveze banii publici”.

,,Analizând proiectul, mi se crează impresia că nu vine să susține mediul de afaceri, dar este un pachet să conserveze banii publici. Acest proiect poartă amprenta Ministerului Finanțelor. Analizând proiectul, am constatat că Ministerul Economiei nu a avut niciun cuvânt”, a declarat deputatul Vladimir Cebotari.

Democrata Ludmila Guzun a calificat argumentele de refuz ale opoziției de a vota proiectul Guvernului drept ,,declarații populiste”.

,,Să lăsăm pupulismul și să gândim statal. CSE a fost ceea care și-a asumat decizii deloc ușoare. Să lăsăm declarațiile populiste și să găsim soluții pentru sprijinul mediului de afaceri, inclusiv prin sprijinul acestui proiect de lege. Sunt multe propuneri pe care PDM și le-ar dori să fie incluse în acest proiect.”, a subliniat deputata PDM, Ludmila Guzun.

Întregul proiect adoptat de deputați:

Măsurile de susținere a act… by Alina Frunza on Scribd