Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Detalii despre consumul de gaze…

Detalii despre consumul de gaze naturale în perioada ianuarie–noiembrie 2022. Moldovagaz roagă consumatorii să achite facturile în termenii stabiliți

Imagine simbol

SA „Moldovagaz” anunță că volumul consumului de gaze naturale în perioada ianuarie–noiembrie 2022 a constituit 745,4 milioane de metri cubi, în valoare totală de 12,416 miliarde lei. Potrivit „Moldovagaz”, în luna noiembrie au fost consumați 63 milioane de metri cubi de gaze naturale în valoare de 1,78 miliarde lei. Consumatorii finali au achitat în perioada ianuarie-octombrie 10,591 miliarde lei, compensația din partea Guvernului R. Moldova fiind 1,07 miliarde de lei.

Totodată, pentru luna noiembrie 2022 consumatorii casnici urmează să achite 716,8 milioane de lei, beneficiind de compensația în valoare de 363,6 milioane lei.

„Conform situației la 11 decembrie 2022, creanțele consumatorilor finali pentru gazele furnizate în anul curent au constituit 1,063 miliarde de lei (45,189 milioane în perioadă ianuarie-octombrie 2022), dintre care in cazul celor casnici cifra atinge 320,928 milioane lei (23,259 milioane în lunile ianuarie- octombrie curent), iar la cei noncasnici – 742,415 milioane lei (21,929 milioane în lunile ianuarie-octombrie curent)”, anunță compania într-un comunicat.

SA „Moldovagaz” menționează că în perioada de iarnă consumul de gaze naturale crește considerabil, și luând în considerație faptul că Guvernul acordă compensații consumatorilor casnici pentru perioada noiembrie 2022–martie 2023, SA „Moldovagaz roagă să fie achitat consumul curent în termenii stabiliți.

Compania de stat Energocom a semnat, pe 3 decembrie, un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), controlată de o companie de stat din Rusia, pentru luna decembrie, astfel întreaga cantitate de gaze naturale livrată de Gazprom merge spre regiunea transnistreană.

În schimbul celor 5,7 milioane de metri cubi de gaze livrate de Gazprom, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MWh.Publicitate

Cu o zi înainte de acest anunț, pe 2 decembrie, compania Energocom a anunțat că a importat 4,3 milioane de metri cubi de gaze naturale din zona Mediterană, prin interconectorul Grecia-Bulgaria. Potrivit Energocom, achiziția a fost făcută pentru a testa cum funcționează în revers acest coridor.

„Astfel, au fost importate 4,3 milioane metri cubi de gaze prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina. În trecut, coridorul transbalcanic a funcționat doar dinspre nord spre sud, acum fiind realizată o premieră de transport în sens invers, cu gaze care nu sunt rusești”, ana anunțat compania Energocom.

Potrivit directorului interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, sunt mai multe potențiale surse de gaze aflate în discuții. Se testează, cu volume diferite, inclusiv gazoductul Iași-Ungheni care vine spre Chișinău, la fel cum se vor testa și alte rute din regiune.

„Energocom trebuie să aibă construite poduri și relații cu cât mai multe companii din țări europene, astfel încât Republica Moldova să fie asigurată sută la sută cu gaze naturale și energie electrică”, a afirmat directorul Energocom.

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței din 23 septembrie. 

Pe 23 noiembrie, Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Astfel, în cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:

  • 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
  • 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
  • 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
  • 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.