Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   CSE a aprobat alocarea, în…

CSE a aprobat alocarea, în avans, a 300 de milioane de lei pentru compensarea prețurilor la energia termică livrată de Termoelectrica și CET-Nord

Colaj ZdG

Ministerului Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei către Societatea pe Acțiuni „Termoelectrica”, pentru compensarea prețurilor la energia termică acordată consumatorilor vulnerabili, în perioada noiembrie – decembrie 2023. Decizia a fost aprobată vineri, 1 decembrie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), conform unui comunicat emis de Guvern.

De asemenea, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans alte 100 de milioane de lei către SA „CET-Nord”, pentru a oferi compensații la facturile pentru energia termică a consumatorilor din municipiul Bălți, pentru perioada noiembrie – decembrie 2023. 

Totodată, decizia CSE aduce clarificări privind aplicarea contribuției de echitate în cazul în care consumatorii finali de gaze naturale decid să treacă de la furnizorul universal la un furnizor din piața nereglementată. Astfel, decizia CSE clarifică situația în care un consumator poate primi bani de la furnizorul universal de gaze naturale, în cazul în care a înregistrat devieri tarifare pozitive. 

Decizia CSE mai prevede că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), până la 30 decembrie 2023, la actualizarea/ajustarea tarifelor şi preţurilor reglementate ale SA „Termoelectrica” și SA „CET-Nord” va compensa reciproc componentele de corectare a venitului reglementat aferent energiei termice livrate şi energiei electrice produse în mărimi egale.

În plus, membrii CSE au decis să aloce 1,9 milioane de lei, din Fondul de intervenție al Guvernului, pentru întreținerea Centrelor de plasament temporar pentru persoanele refugiate.

Alte 57,8 milioane de lei vor fi distribuite pentru oferirea stimulentelor financiare unor categorii de angajați din sfera socială și pentru finanțarea măsurilor de asistență socială, acordate copiilor în situații de risc, inclusiv din familiile persoanelor refugiate. Mijloacele financiare au fost acordate din Fondul Națiunilor Unite pentru Copii în R. Moldova, în baza Memorandumului de înțelegere, semnat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

O altă decizie adoptată, vizează extinderea până la 22 decembrie 2023 a termenului în care operatorul sistemului de transport a energiei electrice va emite către grupurile de echilibrare notele de decontare pentru perioada iunie 2022 – august 2023. Termenul anterior de decontare era stabilit la 30 noiembrie.