Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Creditul de urgență în valoare…

Creditul de urgență în valoare de 235 de milioane de dolari de la FMI, aprobat în lectură finală

Proiectele de legi privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul mecanismului de creditare rapidă (RCF) și prin intermediul instrumentului de finanțare rapidă (RFI) au fost aprobate cu votul a 85 de deputați, în ambele lecturi. Doar parlamentarii Partidului Șor s-au abținut de la procedura de vot.

Astfel, FMI va acorda Republicii Moldova un împrumut în sumă de circa 235 milioane de dolari.

Împrumutul are două componente și este în sumă de circa 235 milioane de dolari. Banii vor fi utilizați pentru finanțarea deficitului bugetului de stat.

Totodată, prin intermediul instrumentului de finanțare rapidă, Republica Moldova va atrage un împrumut de circa 156 milioane de dolari. Dobânda este de 1,5%, cu o perioadă de grație de 3 ani și 3 luni și o perioadă de rambursare de 1 an și 9 luni. Maturitatea împrumutului este de 5 ani. Suplimentar, Republica Moldova va achita un comision unic de 0,5% din sumă.

Prin intermediul mecanismului de creditare rapidă, țara noastră va accesa un împrumut de la FMI de circa 78 milioane de dolari. Dobânda este de 0%, cu o perioadă de grație de 5 ani și 6 luni. Maturitatea împrumutului este de 10 ani.

Ministerul Economiei și Infrastructurii a revizuit prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anul 2020, având în vedere impactul pandemiei COVID-19 asupra economiei naționale. Conform informației actualizate, pentru anul curent, în Republica Moldova a fost prognozată o descreștere a PIB-ului cu 3%, a exporturilor – cu 3,8%, a importurilor – cu 7,6%. Suma deficitului bugetar se estimează la 7,63% din PIB față de 3,25% estimat inițial.