Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moldova continuă să împrumute bani.…

Moldova continuă să împrumute bani. După creditul din Rusia, premierul anunță alocarea unui „credit de urgență” în valoare de 235 milioane de dolari de la FMI

Consiliul de directori FMI a aprobat vineri, 17 aprilie, alocarea unui credit de urgență pentru R. Moldova în valoare de circa 235 milioane dolari. Anunțul a fost vineri, în jurul orei 23.00 de către premierul Ion Chicu.

„Împreună cu mijloacele din creditul oferit de Federația Rusă, împrumutul de la FMI ne va permite să finanțăm peste jumătate din deficitul bugetar în acest an”, a precizat Chicu.

Prim-ministru susține că se așteaptă ca și Uniunea Europeană să decidă asupra alocării asistenței macro-financiare.

„Suplimentar, ne așteptăm ca și Uniunea Europeana să decidă asupra alocării asistenței macro-financiare pentru RM. În acest sens am semnat astăzi o scrisoare în adresa CE. Prietenii la nevoie se cunosc”, a precizat Chicu.

Vineri, 17 aprilie,  ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță, a semnat împreună cu conducerea ministerului de finanțe rus un acord de creditare, care prevede acordarea unui credit R. Moldova în valoare de 200 milioane de euro.

La 9 aprilie 2020, ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a anunțat că UE va acorda R. Moldova 87 de milioane de euro pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică.