Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Consiliul Concurenței anunță că majorarea…

Consiliul Concurenței anunță că majorarea din primăvară a prețului la cartofi a fost provocată de ANSA

Consiliul Concurenței, care a inițiat o investigație pentru a afla de ce prețul la cartofi a fost majorat semnificativ în lunile aprilie și mai curent, anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, că în perioada menționată Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus și discriminator, în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import, creând astfel un deficit de marfă pe piață, care a generat majorarea semnificativă a prețurilor de comercializare la cartofi și a condiționat prejudicierea consumatorului final în perioada de referință cu circa 78,8 milioane lei.

„La fel, din datele acumulate în cadrul investigației, Consiliul Concurenței relevă că existența intermediarilor între etapele de import și comercializare a produselor către client/consumatorul final creează circumstanțe prielnice de majorare semnificativă a prețului de piață. În consecință, prin Decizia Consiliul Concurenței nr. DA-17/19-72 din 22.10.2019 a fost constatată încălcarea Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012 de către ANSA prin limitarea drepturilor întreprinderilor de comercializare și stabilirea de condiții discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor care nu sunt prevăzute de lege”, menționează instituția.

La mijlocul lunii mai, când un kilogram de cartofi costa peste 20 de lei, ANSA transmitea că prețul ridicat „ține de micșorarea suprafețelor însămânțate cu cartof cu circa 2000 ha în ultimii 3 ani, a scăderii producției de cartof de la 214 mii tone la 175 mii tone, precum și a condițiilor climaterice nefavorabile și de sezon. Consumul intern al cartofului constituie circa 300 mii tone, iar capacitatea de aprovizionare cu cartof de producere autohtonă este cca 50-60% din necesar”. De asemenea, ANSA scria într-un comunicat de presă că, în perioada 26 martie – 13 mai curent, au fost monitorizate 121 de loturi de cartofi importați din Republica Belarus, dintre care 19 loturi (aprox. 400 tone, n.r.) au fost returnate în țara de origine, pentru că ar fi fost infestate de obiectul de carantină „putregaiul brun al cartofului”, care ar fi putut afecta și culturile de cartofi din R. Moldova.