Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Compania ASITO ar putea pierde…

Compania ASITO ar putea pierde licența de activitate

Comisia Națională a Pieței Financiare anunță că la 1 iulie, curent, a primit cererea cu privire la retragerea licenței de activitate a Companiei Internaționale de Asigurări ASITO, semnată de directorul ei, Andrei Lupyr.

„Cererea prenotată face trimitere la decizia Consiliului Companiei, fără a fi anexat procesul verbal al organului de conducere competent al CIA ASITO. În aceste condiții Comisia Națională a Pieței Financiare va examina cererea depusă prin prisma legislației în vigoare. Subliniem că este absolut prematur a anunța despre încetarea activității Companiei ASITO odată ce a fost depusă o astfel de cerere. Chiar și în condițiile cînd o companie de asigurări depune cererea de retragere a licenței, entitatea dată este impusă să-și onoreze obligațiunile față de fiecare dintre clienții săi”, susțin reprezentanții Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Amintim că, la 30 iunie, curent, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au reținut cinci per­soane din cadrul ASITO, pentru delapidare a banilor întreprinderii în proporții deosebit de mari. Ulterior, direc­to­rul finan­ciar adjunct al ASITO şi unul din­tre juri­ş­tii au fost ares­taţi. Deci­zia apa­rţine jude­că­to­riei Buiu­cani, care a admis demer­sul pro­cu­ro­ri­lor anti­co­ru­pţie de ares­tare pre­ven­tivă a învi­nui­ţi­lor pe un ter­men de 30 şi, res­pec­tiv 25 de zile. Cele­lalte trei per­soane vor fi cer­ce­tate în stare de liber­tate, pe motiv că au cola­bo­rat cu ancheta şi au recu­nos­cut că au acţio­nat la indi­ca­ţi­ile supe­ri­o­ri­lor. Toţi însă au inter­di­cţie de a părăsi loca­li­ta­tea.

Potri­vit mate­ri­a­le­lor acu­mu­late s-a con­sta­tat că, învi­nui­ţii, inclu­siv fac­tori de deci­zie ai CIA „ASITO” SA, urmă­rind sco­pul dela­pi­dă­rii mij­loa­ce­lor finan­ci­are ale insti­tu­ţiei, au intenţio­nat să sus­tragă 9,5 mili­oane de lei din con­tu­rile între­prin­de­rii, invo­când o dato­rie fic­tivă a ASITO faţă de unii agenţi eco­no­mici.

Ast­fel, fal­si­fi­când un con­tract, prin care  CIA „ASITO” SA ar fi garan­tat achi­ta­rea dato­ri­i­lor unei com­pa­nii, învi­nui­ţii au  reu­şit să trans­fere de pe con­tu­rile ASITO pe cele ale agen­tu­lui eco­no­mic 3 290 000 lei. În con­ti­nu­a­rea intenţiei de însu­şire şi lega­li­zare a mij­loa­ce­lor finan­ci­are, ace­laşi grup de per­soane ar fi orga­ni­zat înche­ie­rea unui con­tract fic­tiv din­tre agen­tul eco­no­mic menţio­nat şi  o com­pa­nie off shore, care pre­su­pu­nea achi­zi­ţio­na­rea unui uti­laj spe­cia­li­zat cu 564 340 dolari. În teme­iul aces­tui con­tract, învi­nui­ţii au con­ver­tit suma de 3,29 mili­oane de lei lei în USD şi au transferat-o inte­gral pe con­tu­rile ban­care des­chise în Fede­ra­ţia Rusă. După această schemă, per­soa­nele menţio­nate intenţio­nau să sus­tragă 9,5 mili­oane de lei.

Luând în con­si­de­rare cele expuse, ofi­ţe­rii anti­co­ru­pţie şi pro­cu­ro­rii au por­nit o cauză penală pe fap­tul ten­ta­ti­vei de dela­pi­dare a ave­rii stră­ine, săvârşită în pro­porţii deo­se­bit de mari, pre­cum pen­tru spă­la­rea bani­lor. Joi, cinci per­soane din cadrul admi­nis­tra­ţiei ASITO au fost reţi­nute în acest dosar şi au fost pla­sate în izo­la­to­rul CNA.

Mai multe surse susțin că această companie de asigurări este controlată de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Mai multe detalii puteți citi aici.