Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Comisia Europeană va oferi R.…

Comisia Europeană va oferi R. Moldova un grant de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei din sectorul energetic. Acordul, semnat la Bruxelles

Foto: mfa.gov.md

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu împreună cu Olivér Várhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, în prezența președintelui Maia Sandu și a președintelui Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen, au semnat la 15 decembrie Acordul de finanțare „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” în valoare de 60 de milioane de euro.

Suportul bugetar va fi oferit sub formă de asistență nerambursabilă. Acordul prevede acordare unui grant în valoare de 60 milioane euro pentru gestionarea crizei din sectorul energetic. Mijloacele financiare vor fi debursate anul curent, într-o singură tranșă.

Scopul principal al suportului respectiv este atenuarea impactului socio-economic urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale, sporirea capacității Guvernului de a furniza servicii personalizate grupurilor vulnerabile, dar și redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică în R. Moldova. 

„Ajutorul oferit de către Uniunea Europeană demonstrează că avem prieteni adevărați și o credibilitate internațională acordată Guvernului nostru care aduce beneficii concrete pentru cetățenii țării.”- a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Acest program de suport bugetar completează pachetul Uniunii Europene de Redresare Economică pentru Moldova în valoare de până la 600 de milioane euro care urmează a fi implementat în următorii trei ani.

Decizia de finanțare aferentă suportului bugetar „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” a fost adoptată de către Comisia Europeană la 10 decembrie curent.

CITIȚI ȘI: Președinta Comisiei Europene: Comisia oferă 60 de milioane de euro R. Moldova pentru gestionarea actualei crize energetice