Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Chișinăul revine la programul obișnuit…

Chișinăul revine la programul obișnuit de iluminare stradală, prin decizia CSE a municipiului. Andrei Spînu: „Fiecare bec stins, fiecare Kw mai puțin consumat ne ajută în această perioadă”

Foto: Ion Ceban/Facebook

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău a decis luni, 31 octombrie, reluarea iluminatului stradal conform programului de cuplare-decuplare a rețelelor de iluminat public.

Domnul primar Ivan Ceban, prin decizia de a renunța la economisirea energiei electrice, își arată servilitatea față de o țară străină și demonstrează încă odată că e gata să trădeze țara noastră”, a comentat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu declarațiile edilului din cadrul ședinței serviciilor municipale, la care Ceban a vorbit despre decizia care urma a fi luată.

„Am analizat situația din oraș și suburbii când o săptămână nu am conectat lumina pentru a economisi. Toți au ajuns la concluzia că acest lucru prezintă foarte mare pericol pentru siguranța oamenilor, plus economia de 15 mii de lei pentru o zi de economisire nu este justificată, când în Chișinău sunt circa 1 milion de oameni. Orașul este viu și la orice oră deconectarea luminii pe străzi, în curți și parcuri prezintă pericol iminent”, a scris primarul Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Astfel, conform deciziei CSE a municipiului Chișinău, în cazul în care există necesitatea de a modifica orarul iluminatului public din municipiu, autoritățile publice centrale vor înainta un demers cu 3 ore înainte de orarul obișnuit sau cu 30 de minute înainte în caz de forță majoră.

„Demersul în acest sens să fie oficial. Aceste solicitări pot fi puse în aplicație imediat de către serviciile municipale specializate. Decizia ne-o asumăm la nivel de capitală, chiar dacă vom fi atacați de autoritățile centrale în instanța de judecata sau prin intermediul organelor de drept, siguranța cetățenilor este cea mai importantă”, mai spune Ceban.

Potrivit ministrului Andrei Spînu, „fiecare bec stins, fiecare Kw mai puțin consumat ne ajută în această perioadă”.

„Am văzut săptămâna trecută un efort minunat din partea tuturor. Acest efort a dus la reducerea consumului și a ținut țara conectată la energie electrică. Dragi prieteni, vă rog să economisiți, nu fiți ca Ion”, a scris ministrul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a afirmat că „nu mai este oportună deconectarea iluminatul stradal în orele de vârf”, în contextul în care economiile de circa 15 mii de lei pe zi, acumulate în urma deconectărilor de săptămâna trecută, sunt „neînsemnate în comparație cu siguranța cetățenilor”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței serviciilor municipale ale primăriei Chișinău, din 31 octombrie 2022.

Iluminatul public din oraș a fost deconectat cu o oră mai devreme dimineața – 06:00 și respectiv, conectat cu o oră mai târziu seara – ora 20:00, după decizia Comisiei Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău, care s-a convocat miercuri, 26 octombrie, în ședință, unde s-a luat act de dispoziția CSE privind măsurile de reducere a consumului de resurse energetice și a evitării întreruperilor de energie electrică pe perioada situației de alertă pe piața energiei electrice din R. Moldova și au fost transpuse prevederile la nivel municipal.

Anterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că, în R. Moldova există în continuare riscul de „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică. Potrivit viceprim-ministrului, deconectările ar putea avea loc „în mod special” între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00, atunci când se atestă un deficit de energie electrică.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a menționat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.