Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Măsurile aprobate de CSE…

DOC Măsurile aprobate de CSE a municipiului Chișinău pentru reducerea consumului de resurse energetice

Iluminatul public din oraș va fi deconectat cu o oră mai devreme dimineața – 06:00 și respectiv, va fi conectat cu o oră mai târziu seara – ora 20:00. Totodată, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sau a altor autorități publice centrale, ÎMREI „Lumteh” va conecta iluminatul stradal, în caz de necesitate, în afara orelor prevăzute de deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău s-a convocat miercuri, 26 octombrie, în ședință, unde s-a luat act de dispoziția CSE privind măsurile de reducere a consumului de resurse energetice și evitării întreruperilor de energie electrică pe perioada situației de alertă pe piața energiei electrice din R. Moldova și au fost transpuse prevederile la nivel municipal.

Astfel, potrivit Primăriei municipiului Chișinău, conducătorii subdiviziunilor, instituțiilor și întreprinderilor municipale vor elabora planuri de optimizare a consumului de energie electrică, în special în orele de vârf: 07:00-11:00, 18:00-23:00, dar care nu va afecta siguranța și activitatea angajaților sau funcționarea serviciile esențiale.

„Vor fi deconectate instalațiile care nu sunt vitale pentru procesele tehnologice și nu afectează securitatea și sănătatea cetățenilor. Iluminatul public din oraș va fi deconectat cu o oră mai devreme dimineața – 06:00 și respectiv, va fi conectat cu o oră mai târziu seara – ora 20:00. În funcție de circumstanțe și condiții speciale se va purcede la deconectarea iluminatului public pe timp de noapte și/sau în zilele de odihnă (…)”, anunță autoritățile municipale.

Marți, 25 octombrie, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova au aprobat mai multe acțiuni care urmează a fi întreprinse pentru reducerea consumului de resurse energetice și pentru evitarea întreruperilor de energie electrică pe perioada situației de alertă pe piața internă.

Astfel, potrivit dispoziției CSE, instalațiile de încălzire din clădirile publice și unitățile comerciale vor funcționa „în regim minim” sau la o temperatură nu mai mare de 19 °C, iar în afara orelor de muncă – de 15 °C, în încăperile unde este posibilă reglarea instalației de încălzire. Totodată, iluminatul interior al clădirilor va fi redus cu cel puțin 30%, iar havuzurile, vitrinele și iluminatul decorativ vor fi deconectate.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a menționat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.

Ulterior, într-un interviu pentru NewsMaker, Spînu a dat asigurări că starea de alertă de pe piața energiei electrice din R. Moldova nu se va răsfrânge asupra consumatorilor casnici sau a instituțiilor statului din domeniul social, cum ar fi școli, grădinițe, administrații publice locale sau spitale.

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Centrala de la Cuciurgan reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută în cadrul așa-numitului Consiliu Suprem din regiunea transnistreană, unde a fost aprobat decretul semnat de Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii.

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie.