Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ce prevede Acordul între R.…

Ce prevede Acordul între R. Moldova și Federația Rusă privind împrumutul de 200 milioane de euro

dodon Facebook

La o distanță de mai bine de patru luni de la anunțul că rușii vor oferi R. Moldova un credit de 500 de milioane de dolari, președintele Igor Dodon anunță că Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță, a semnat împreună cu conducerea ministerului de finanțe rus Acordul de creditare cu R. Moldova, care prevede acordarea unui credit în valoare de 200 milioane de euro.

„Este primul suport financiar concret oferit din exterior țării noastre în această perioadă de criză, iar banii vor fi transferați în bugetul de stat al Moldovei pentru necesitățile țării, inclusiv la finanțarea unor proiecte de infrastructură”, a anunțat președintele Igor Dodon.

Potrivit actului semnat, prima tranșă de 100 de milioane de euro ar trebui să ajungă în R. Moldova în decurs de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a Acordului dintre cele două țări. Cea de-a doua tranșă, la fel în sumă de 100 milioane de euro, ar urma să fie transmisă R. Moldova nu mai târziu de 31 octombrie 2020.

„Partea Moldovei, în interesul extinderii relațiilor economico-comerciale între cele două țări, va depune efort pentru a asigura implementarea proiectelor comune pe teritoriul R. Moldova de către companiile rusești. În acest scop, companiile rusești vor avea acces să participe la procedurile competitive pentru achizițiile de bunuri și servicii, stabilite în R. Moldova, în condiții nu mai puțin favorabile decât cele oferite companiilor din Moldova și altor companii” – este precizat în Acordul de creditare.

Tot potrivit Acordului, R. Moldova ar urma să întoarcă acest credit în decurs de 10 ani, în baza a 20 de plăți semestriale egale. Plățile vor fi rambursate la 15 martie și 15 septembrie a fiecărui an. Prima plată de rambursare va trebui realizată la 15 martie 2021. Totodată, creditul este acordat în baza unei dobânzi anuale de 2%.

Dacă plățile și dobânzile nu vor fi achitate în termen de 10 zile calendaristice de la data respectivă a plății, această datorie va fi declarată restantă și vor fi calculate dobânzi în mărime de 150% din rata dobânzii la împrumut, începând cu data respectivă a plății și până când datoria nu va fi achitată.

Acordul urmează să fie ratificat de Guvernele și Parlamentele ambelor părți.

Anterior, analistul politic Ion Tăbârță, declara pentru Ziarul de Gardă că acest credit „obținut” de R.Moldova a apărut în condiții netransparente:

„Acest credit a apărut în condiții total netransparente, cu evident substrat politic. Mai degrabă, acest credit ține de inspirarea unor campanii propagandistice că, uite, nu e neapărat să avem nevoie de UE, de banii de acolo, că putem găsi bani şi în Rusia…”